Jong Groen voert actie voor een beter fietsbeleid

26 April 2013

Vandaag voerde Jong Groen actie voor een beter fietsbeleid. Als reactie op uitspraken van de burgemeester over 'luie fietsers' werden stickers en flyers uitgedeeld. Wie de fiets gebruikt om zich te verplaatsen in Leuven is in de eerste plaats een goede burger. Hij of zij zorgt er mee voor dat er geen extra luchtvervuiling komt, dat we minder plaats nodig hebben voor onze vervoermiddelen, en dat er voor veel mensen minder risico is dat ze worden aangereden door een auto. Wie zijn of haar boodschappen gaat doen met de fiets is eigenlijk dé ideale consument. Want dat zorgt ervoor dat men gaat winkelen bij winkels in de stad, en niet ergens ver weg naar een grote supermarkt of zo die alleen met de auto bereikbaar is. Fietsers zouden dus met open armen moeten ontvangen worden. Er zullen best wel fietsers zijn die zich niet altijd netjes gedragen, net als dat geldt voor automobilisten of buschauffeurs. Maar als de officiële communicatie van het stadsbestuur, bij monde van de burgemeester, is dat fietsers worden aangesproken als luieriken dan is dat minstens een heel erg verkeerd signaal.

En niet alleen de communicatie kan beter, ook de beleidskeuzes. Een fietsparking voorzien voor langparkeren kan best nuttig zijn, maar dat moet complementair zijn aan het voorzien van voldoende fietsenstallingen waardoor je met de fiets dichtbij je bestemming kunt komen, bv. om te gaan winkelen. En dat is nu net wat dit stadsbestuur niet doet.

Als we Leuven echt klimaatneutraal willen maken, dan moeten fietsers eindelijk als de allerbeste bondgenoten worden beschouwd, en niet als mensen die blijkbaar 'lui' zijn, of nooit tevreden met "alle geweldige dingen die dit stadsbestuur allemaal al doet voor de fietsers".

Leuven is misschien al een fietsenstad, maar een fietsstad is het nog lang niet, en dat is vooral een enorme gemiste kans.