Eerste locaties hoppinpunten bekend

23 Augustus 2019

Eerste locaties hoppinpunten bekend

"Er komen twee grote hoppinpunten aan het station van Leuven, zowel aan de voorkant als aan de achterkant, vijf middelgrote aan de stations van Heverlee en Wijgmaal, op het Rector De Somerplein, aan de Tiensepoort en op het Sint-Jacobsplein en tenslotte twee kleinere varianten op parking Bodart en het de Becker Remyplein in Kessel-Lo." - David Dessers

De eerste locaties waar er hoppinpunten zullen komen, zijn bekend. Het gaat om negen plaatsen verspreid over het Leuvens grondgebied. Daarnaast zijn er momenteel dertig locaties in onderzoek. Bewoners en bezoekers kunnen vanaf oktober op www.leuvenmaakhetmee.be aangeven waar zij een hoppinpunt wensen. In totaal komen er op Leuvens grondgebied de komende drie jaar vijftig hoppinpunten. In een hoppinpunt vind je verschillende vormen van deelmobiliteit.

Daarnaast bekijkt de stad momenteel nog of dertig locaties verspreid over Leuven-Centrum, Wilsele, Heverlee en Kessel-Lo in aanmerking komen voor een hoppinpunt. Er zal ook een groot hoppinpunt komen in de Brouwersstraat. Dit hoppinpunt maakt deel uit van de plannen voor de nieuwe Benedenstad.

David Dessers licht toe: "Met deze hoppinpunten willen we allerlei vormen van deelmobiliteit, zoals deelfietsen, -bakfietsen en -wagens, heel toegankelijk maken voor de Leuvenaar. hoppinpunten maken het bovendien makkelijker voor bezoekers om over te stappen van het ene op het andere vervoersmiddel. De hoppinpunten zijn een belangrijke stap in het ontwarren van de mobiliteitsknoop in Leuven en dragen bij tot een aangename, bereikbare en klimaatneutrale stad”.

Bewoners en bezoekers bepalen mee de locaties

Bij de bepaling van deze locaties heeft de stad verschillende aspecten van het mobiliteitsnetwerk in rekening genomen, zoals de aanwezigheid van een station, een bushalte, een randparking en deelwagens. Daarnaast heeft het stadsbestuur ook rekening gehouden met de suggesties van de Leuvenaars op het Maak het mee-festival. Begin oktober zal de stad bewoners en bezoekers van Leuven uitnodigen om via www.leuvenmaakhetmee.be aan te geven waar zij een hoppinpunt wensen.

hoppinplein op Autovrije Zondag

Volgende zondag (25 augustus) kunnen bewoners en bezoekers van Autovrije Zondag alvast kennismaken met de hoppinpunten op het Rector De Somerplein en het Margarethaplein. Ze ontdekken er hoe de hoppinpunten eruit zullen zien, kunnen een testritje maken met een bakfiets of elektrische step en vernemen hoe ze een Hoppin-punt in hun buurt kunnen aanvragen.

De stad Leuven krijgt voor de realisatie van deze hoppinpunten een Europese subsidie van 516.721 euro als Interreg-project. De 50 hoppinpunten zullen klaar zijn tegen eind 2021.