Hijs mee de regenboogvlag op 17 mei

13 Mei 2024

Hijs mee de regenboogvlag op 17 mei

"De regenboogvlag uithangen is niet louter symbolisch maar geeft een heel duidelijk signaal van solidariteit en bondgenootschap." - Lies Corneillie

Stad Leuven en UniQue, het Regenbooghuis van Vlaams-Brabant, roepen Leuvense organisaties en bedrijven op om de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Zo tonen ze zich solidair in de strijd tegen holebi- en transfobie. "We hopen dat Leuven op 17 mei in de kleuren van de regenboog kleurt, zodat het duidelijk is: in onze stad is iedereen welkom!", aldus schepen van gelijke kansen Lies Corneillie en Georgy Chtchevaev, ondervoorzitter van UniQue. Wie nog geen regenboogvlag heeft, kan er eentje aankopen bij het Regenbooghuis.

Samen met UniQue hijst Leuven elk jaar op IDAHOT de regenboogvlag aan het stadskantoor. Ook aan andere stadsgebouwen zal de vlag wapperen. "Met deze symbolische actie tonen we dat er in Leuven geen plaats is voor holebi- en transfobie en dat iedereen er zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht zijn of haar geaardheid of genderidentiteit. Het is nog altijd nodig om die boodschap uit te dragen, want er is helaas nog veel onverdraagzaamheid en discriminatie tegenover de LGBTI+ gemeenschap wereldwijd", licht schepen van gelijke kansen Lies Corneillie toe. "De betekenis van de regenboogvlag is heel erg sterk omdat ze staat voor een onvoorwaardelijke inclusie van alle mensen. Ook bij ons zien we dat de gemeenschap en haar vlag vaker in vraag worden gesteld en zelfs verdacht gemaakt wordt. Een vlag uithangen is dus niet louter symbolisch maar geeft een heel duidelijk signaal van solidariteit en bondgenootschap."

"De voorbije jaren zagen we dat ook organisaties en bedrijven in onze stad de regenboogvlag uithangen. Dat is een sterk signaal vanuit de brede samenleving. We roepen bedrijven, scholen, organisaties, inwoners - kortom iedereen in onze stad - op om hun solidariteit te uiten en de regenboogvlag te laten wapperen. We hopen dat ze dat massaal zullen doen, samen geven we zo een sterk signaal", aldus schepen Corneillie en Georgy Chtchevaev.

"We zijn verheugd dat dankzij de inspanningen van onze medewerkers en vrijwilligers de regenboogvlag zal uithangen op IDAHOT in alle Vlaams-Brabantse gemeenten. Het bewustzijn onder veel organisaties groeit en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. Elk beetje helpt. Samen met KliQ, het vorming- en trainingscentrum dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit, organiseert UniQue tevens een aantal workshops in kader van IDAHOT", vult Georgy Chtchevaev van UniQue aan. Deze vormingsmomenten staan open voor iedereen die wil bijleren over LGBTI+ inclusie in hun professionele of vrijwilligerswerk.

Organisaties die deelnemen aan de vlaggenactie, registreren zich best voor 12 mei op www.idahot.be/registreren/organisatie. Organisaties die meer (willen) doen dan het hijsen van de vlag, kunnen dat ook op deze webpagina aangeven. ​​Wie geen regenboogvlag heeft, kan er eentje aankopen bij het Regenbooghuis ​ in de Leuvensestraat 5, Kessel-Lo. Een kleine vlag kost ​ 18 euro, een grote 25 euro. Je kan hiervoor terecht aan de bar tijdens de openingsuren. Je kan ook een mailtje sturen naar [email protected].