Heverlee kermis, nu ook met prikkelarme dag

17 April 2024

Heverlee kermis, nu ook met prikkelarme dag

"We organiseren ondertussen al bijna 10 jaar deze prikkelarme dagen op de Carnavalskermis en septemberkermis en nu voor het eerst op de kermis van Heverlee, want we willen dat iedereen zich kan uitleven op de kermis." - Lies Corneillie

Van 20 april tot 1 mei kan je weer genieten van kermisplezier in Heverlee. Nieuw voor deze kermis is de prikkelarme dag op woensdag 24 april. Op de laatste dag, 1 mei, geven de foornijveraars korting op hun prijzen.

Ook deze lente strijkt de kermis neer op het Van Arenbergplein. Je vindt er trampolines en kindermolens. Je kan er eendjes vissen of schieten in het schietkraam. Er staat een luna-park en er zijn botsauto’s. En wie daar allemaal honger van krijgt, kan smullen van smoutebollen, frietjes, hotdogs of hamburgers.

Prikkelarme dag

​Kermis is een feest, en dat moet ook zo zijn voor wie gevoelig is voor fel licht en luide geluiden. De stad organiseert daarom ook op deze kleinere kermis, een prikkelarme dag. 

"Voor de meeste bezoekers horen felle lichten en geluiden bij de charme van een kermis, maar er zijn ook mensen die hierdoor overprikkeld geraken", zegt schepen van evenementen Bert Cornillie. "Daarom begrenzen we op woensdag 24 april tussen 16 en 18 uur het geluid tot 50 decibels, vergelijkbaar met achtergrondmuziek. De foorreizigers zullen alleen hun microfoons gebruiken om de start van een attractie aan te kondigen. We vragen hen ook om felle lichten te dimmen en flikkerende lichten te doven. Zo kan ook wie van rust houdt of moeite heeft om al deze indrukken te filteren, genieten van een leuk uitje."

"Bezoekers krijgen ook extra tijd om in en uit te stappen en attracties draaien net iets trager", vult schepen van gelijke kansen Lies Corneillie aan. "We organiseren ondertussen al bijna 10 jaar deze prikkelarme dagen op de Carnavalskermis en septemberkermis. We merken dat niet alleen kinderen of volwassenen met autisme of epilepsie ernaartoe komen. Ook anderen appreciëren een kermisbezoek met minder prikkels ​ en plannen hun bezoek op dit moment. Daarom organiseren we nu ook voor het eerst een prikkelarme dag op de kermis van Heverlee, want we willen dat iedereen zich kan uitleven op de kermis."