Groen Leuven applaudisseert voor de 'helden in het verkeer'

03 Juni 2025

Groen Leuven applaudisseert voor de 'helden in het verkeer'

"Bijna de helft van de Leuvenaars kiest voor de fiets om naar het werk of naar school te gaan. Dat is een pak meer dan in andere steden. Dat verdient een applaus!" - Eva Platteau

Vanochtend, bij de start van wereldfietsdag, zette Groen de vele fietsers in de bloemetjes. Op tientallen plaatsen in Vlaanderen trakteerde de partij de fietsers op applaus en aanmoedigingen. In Leuven gaf Vlaams parlementslid Eva Platteau samen met heel wat vrijwilligers van Groen Leuven de vele fietsers een spreekwoordelijk duwtje in de rug aan het Artoisplein, ter hoogte van de fietssnelweg Leuven - Brussel. Op deze wereldfietsdag kaart de partij het gebrek aan investeringen in fietsmobiliteit door de Vlaamse regering aan.

"Leuven is de voorbije jaren uitgegroeid tot een echte fietsstad. Bijna de helft van de Leuvenaars kiest voor de fiets om naar het werk of naar school te gaan. Dat is een pak meer dan in andere steden. Dat verdient een applaus", zegt Eva Platteau, Vlaams parlementslid. 

De locatie was niet toevallig. De telpaal aan het Artoisplein ter hoogte van de fietssnelweg Leuven - Brussel was in 2024 opnieuw de drukste fietstelpaal van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met gemiddeld 4.167 fietsers per dag.

De Leuvenaar kiest massaal voor de fiets en we zien een toenemende diversiteit aan fietsen: gewone stadsfietsen, bakfietsen, elektrische fietsen,... Dat staat in schril contrast met de magere investeringen die de Vlaamse overheid doet. Nochtans is de uitdaging enorm: 40 % van de fietspaden in Vlaanderen is in slechte staat. Ook zijn er nog veel gevaarlijke, niet-conflictvrije kruispunten en er is het probleem van de moordstrookjes langs de Vlaamse gewestwegen.

"Fietsers moeten de weinige ruimte die ze krijgen met steeds meer gemotoriseerde voertuigen én met elkaar delen. Om een echte modal shift te realiseren, is er nood aan meer ruimte voor duurzame weggebruikers. Meer en betere fietsinfrastructuur is absoluut nodig. Helaas trekt de Vlaamse regering daar nog steeds te weinig middelen voor uit. Onze fietsers verdienen beter. Zoals aan dit knooppunt: als je kijkt naar het aantal fietsers dat er dagelijks passeren, zou je kunnen concluderen dat Vlaanderen goed werk levert, maar de ambitie moet meer zijn dan dat. Een beetje verderop zien we bijvoorbeeld het kruispunt met de Aarschotsesteenweg, aan de Vaart, waar de grote aantallen fietsers eigenlijk te weinig ruimte hebben. De ambitie moet ook op dat vlak omhoog: meer ruimte voor de fiets, in heel Vlaanderen. De Vlaamse regering mag niet enkel de successen tellen van het aantal fietsers in steden als Leuven waar al veel gefietst wordt, mede dankzij een stadsbestuur dat daar erg op heeft ingezet", aldus Platteau. 

Groen blijft in het stadsbestuur van Leuven ijveren voor het verbeteren van de fietsinfrastructuur en om van fietsen dé logische optie te maken om je te verplaatsen in de stad. "Vlaanderen zou daarin onze grootste bondgenoot kunnen zijn. Het gebrek aan echte hefbomen vanuit de Vlaamse regering betreuren wij dan ook enorm", besluit Platteau.