Groen wil tussentijdse oplossing voor Parkwegbrug

23 Augustus 2016

Groen vraagt dat een tijdelijke brug wordt gelegd voor fietsers en voetgangers nu de brug tussen de Tivolistraat en de abdij van Park wordt afgebroken. Het Leuvense stadsbestuur kondigde aan dat de Parkwegbrug tussen de Philipssite en de Parkabdij in september wordt afgebroken. De nieuwe brug zal minstens twee jaar op zich laten wachten. Al die tijd is er geen doorgaand verkeer mogelijk, zelfs niet voor fietsers en voetgangers. Het stadsbestuur ijverde nochtans bij Infrabel voor een tussentijdse oplossing voor zacht verkeer. Voor Groen Leuven is het onaanvaardbaar dat de Tivolibrug twee jaar lang gesloten blijft. Toon Toelen (gemeenteraadslid): "De Parkwegbrug is een cruciaal knooppunt voor zacht verkeer, zowel functioneel als recreatief. Een tijdelijke brug moet toch mogelijk zijn. De huidige brug overspant amper vier à vijf meter. Het is niet dat er een nieuw tracé moet aangelegd worden. Stel je voor dat de tunnel onder het station twee jaar dicht zou blijven! Zouden we dat aanvaarden? Nee toch?! Daarom vragen wij dat er een tijdelijke 'geniebrug' of 'werfbrug' wordt gelegd voor voetgangers en fietsers, tot de nieuwe brug er is. Die geniebrug kan later elders nog hergebruikt worden."

Enkele gebruikers getuigen:

  • Aag (37): "Als inwoners van de Bierbeekstraat hebben wij de blauwe brug om onze kinderen naar school te brengen. De route naar de Sint-Norbertusschool loopt door de abdij. De school bouwde zelfs een nieuwe ingang naar de fietsenstalling om dat tracé te promoten. Nu moeten we met een kleuter van bijna vier en een zevenjarige op de fiets langs de Geldenaaksebaan. Dat is toch heel wat minder ideaal. Die straat is smal en onveilig, en de lucht is er ongezond. De helling naar de Tivolistraat is ook veel steiler, haast onmogelijk voor een kind om naar boven te rijden en gevaarlijk snel naar beneden."
  • Yves (66), buurtbewoner: ""De verkeersluwe Tivolistraat is een belangrijke verbinding voor traag verkeer  tussen de Parkwijk en de Spaanse Kroon. Zonder die brug raken we niet op een veilige manier tot bij de groenzone achter de abdij."
  • Monique, jogster (50): "Ik gebruik ? net als vele andere joggers ? de Parkwegbrug meermaals per week om tussen de Sportoase en de Abdij van het Park in een verkeersluwe en gezonde buurt te kunnen sporten. In de winter zal ik de brug nog meer missen, omdat dit het enige verlichte stuk in het gebied is. Ik hoop op een tijdelijke brug voor voetgangers en fietsers."

De brug wordt verder onder meer gebruikt door wandelaars die naar de abdij willen gaan, door mensen die hun groenten gaan halen in de hoevewinkel van De Wikke en door bezoekers van de begraafplaats. Voor al die gebruikers zou een tijdelijke oplossing toch echt mogelijk moeten zijn.

Enkele voorbeelden van bruggen als inspiratie voor een tussentijdse oplossing:

 

Toon Toelen, gemeenteraadslid