Groen! wil openbare fietspompen in Leuven

25 April 2008

Ze zijn er al in , en als het van Groen! afhangt komen ze ook in Leuven: openbare fietspompen.Gent

Raadslid Lisa Smolders: "Een degelijke fietspomp, die snel je band terug lekker stevig opblaast, dat is echt geweldig. En waarom die ook niet gewoon ter beschikking stellen van het ruime publiek, zoals in Gent? Met de fietspomp die bij je fiets is bijgeleverd is het soms nog een gedoe, maar met zo'n professionele pomp krijg je meteen de perfecte banden."

De stad Gent heeft op dit moment op verschillende plaatsen in de stad openbare fietspompen ter beschikking gesteld. De pompen zijn steeds dag en nacht toegankelijk, en bestaan in twee types. Er zijn pompen met een compressor, waarmee je je band in een paar seconden kunt oppompen. Een luchtdrukbegrenzer zorgt ervoor dat je band niet 'opgeblazen' wordt. Sinds kort is er ook een ander soort pomp (type "Heklucht") bijgekomen. Het is een fietspomp die een kruising is tussen een zeer traditionele handfietspomp en een fietsleunhek. Ze is toegankelijk voor iedereen en gratis. Ze werkt op spierkracht en niet op elektriciteit.

Raadslid Marleen Demuynck: "Wij vragen dat het stadsbestuur ook in onze stad openbare fietspompen installeert. Daarmee zou Leuven een positief signaal geven naar de vele fietsers in deze stad. En zo komt Leuven fietsstad weer een klein stapje dichterbij."

Lisa Smolders en Marleen Demuynck, raadsleden