Groen wil dat AGSL ook start met samenhuizenproject

16 Juli 2012

Samenhuizen is een interessante en toekomstgerichte woonvorm. Met verschillende mensen of gezinnen samen een woning of groep woningen delen, dat is ecologisch, sociaal en ook financieel interessant. Maar de drempel is vaak nog te hoog. Groen wil dat het AGSL, net als in Gent, van start gaat met een pilootproject samenhuizen. Heel wat mensen zijn op zoek naar een andere manier van wonen. Samenhuizen is een aantrekkelijk perspectief voor velen. Met enkele gezinnen, individuen, ouderen samen een huis of groepje huizen delen heeft heel wat voordelen. Gemeenschappelijke voorzieningen zijn ecologisch een pluspunt. Het is ook sociaal de moeite. Iedereen heeft zijn of haar eigen ruimte, maar je doet ook dingen gemeenschappelijk en kunt op elkaar steunen. En ten slotte kan het ook financieel voordelig zijn om bouw- of verbouwkosten samen te kunnen delen. Marleen Demuynck (gemeenteraadslid): "Er is behoorlijk wat interesse voor dergelijke projecten, maar de drempel is vaak wel hoog. De zoektocht naar een geschikt pand, de organisatie van een (ver)bouwproject, juridische vragen, ? het kan soms ontmoedigend werken. Gelukkig zijn er al organisaties als

Samenhuizen vzw die steun kunnen geven aan kandidaat-samenhuizers."

Maar het zou nog beter kunnen. En in de stad Gent loopt momenteel een interessant experiment. Via het AG SOB (het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf), en in samenwerking met Samenhuizen, wordt daar een gemeenschappelijk bouw- en woonproject opgestart. Concreet heeft de stad 5 aanpalende verkrotte panden opgekocht in de Tolhuislaan. Daarvoor zoekt men nu een groep van 4-6 gezinnen die op die plek een gemeenschappelijk project willen realiseren. Samenhuizen begeleidt de gezinnen doorheen het hele project en AG SOB helpt bij de stedenbouwkundige vergunning. Via een aantal infosessies kunnen kandidaten kennismaken, en zich verenigen in een groep. Via een puntensysteem wordt bepaald welke groep in het project kan stappen.

Jan Mertens (lid raad van bestuur AGSL): "Groen is ervan overtuigd dat een dergelijk project ook in Leuven moet kunnen. Binnen het AGSL (autonoom gemeentebedrijf stadsontwikkeling Leuven) hebben we al regelmatig gepleit voor nieuwe woonvormen als samenhuizen. Ook bij de andere partijen groeit de interesse in deze ideeën. Tegelijk zijn we er voorstander van dat AGSL een actievere rol gaat spelen op de woningmarkt. Een project als dat van de Tolhuislaan kan een win-win zijn voor overheid en burgers. Verkrotte panden krijgen een nieuwe bestemming, en aan burgers die willen samenhuizen kan een financieel gunstige oplossing aangeboden worden."

Marleen Demuynck, gemeenteraadslid en Jan Mertens, lid raad van bestuur AGSL