Groen! wil af van diabolotaks

04 December 2009

Sinds kort betalen treinreizigers naar de nationale luchthaven een toeslag van 2,05 euro. Met de opbrengst zal Diabolo North NV een nieuwe spoorlijn van de luchthaven naar Antwerpen aanleggen. Daardoor is een ticket van Leuven plots 40% duurder geworden; vanuit Brussel zelfs 60%. Groen! vraagt dat het geld voor de werken uit de gewone begroting van de NMBS gehaald wordt. Provincieraadslid Toon Toelen: Wie zijn of haar ticket niet aan het loket koopt, loopt het risico op een boete.

"Deze taks discrimineert sommige groepen reizigers. Toen Luik en Antwerpen een nieuw station kregen, lukte dat ook zonder extra taks. Waarom moeten wij in Leuven dan betalen voor een lijn waar we geeneens voordeel uit zullen halen? "

Jongeren die met een Go-Pass rijden, staan er niet bij stil dat ze een extra ticket moeten kopen.

Provincieraadslid Toon Toelen: "De Vlaamse regering heeft via De Lijn de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de ontsluiting van de luchthaven. Dat maakt de ring rond Brussel ook iets minder druk. Nu maakt de federale regering de treintickets duurder. Zo jaag je de mensen weer in de auto. Desnoods zou men de taks kunnen verwerken in de prijs van de vliegtickets, zodat mensen die met de auto naar de luchthaven komen ook meebetalen. "

Groen! zal volgende week een motie laten stemmen in de provincieraad om te protesteren tegen deze gang van zaken.

(voor de motie, zie bijlage) Toon Toelen, provincieraadslid