Groen vraagt een lokaal voedselplan voor Leuven

25 Juni 2012

Groen vraagt een gecoördineerde strategie, in de vorm van een lokaal voedselplan. Kiezen voor 'urban farming' is een onmisbare schakel in het project Leuven klimaatneutraal. Lokale voedselproductie is een belangrijk antwoord op de ecologische uitdagingen van vandaag en morgen. En ook in Leuven beweegt er al heel wat. De aandacht voor duurzame voeding groeit. Consumenten gaan op zoek naar streekproducten. Veel mensen beginnen zelf weer groenten te telen in hun tuin of op hun terras. En organisaties als Voedselteams spreken terecht veel mensen aan met hun manier van werken. Een strategie voor meer lokaal voedsel, in een kortere keten, en met meer aandacht voor duurzaamheid past ook prima in het project Leuven klimaatneutraal. De zwaarste milieu-impact komt voort uit wonen, vervoer en voedsel. Tot nu toe draait het project Leuven klimaatneutraal vooral over mobiliteit en wonen, nog niet over voedsel.

Martina Hülsbrinck (gemeenteraadslid): "Groen wil dat er voor Leuven een heus lokaal voedselplan komt. Daarvoor kan de stad aansluiten bij bestaande initiatieven. Zo is er het project 'een voedselstrategie voor Leuven', van Voedselteams, Netwerk Duurzaam Leuven en Vredeseilanden. Groen herkent zich in deze voedselstrategie. Wij willen dat het voedselplan vertrekt vanuit die ideeën. Enkele voorstellen die in dat verband onlangs gelanceerd werden, zijn zeer nuttig: een eigen stadsboer, een lokale voedselraad en een actieve strategie om bewoners ervan te overtuigen zelf meer voedsel te gaan produceren in hun eigen tuin."

Urban Farming of stadslandbouw heeft grote ecologische voordelen. Het aantal voedselkilometers verkleint en mensen raken terug betrokken bij het voedselsysteem, wat ook de verspilling van eten doet verminderen.

Martina Hülsbrinck: "Wij stellen voor dat Leuven actief stadslandbouw versterkt, door bijvoorbeeld terrastuintjes te promoten. We denken ook aan volkstuintjes, buurtmoestuinen en daktuinen. Deze ideeën zijn niet alleen klimaatvriendelijk, maar bieden ook mooie kansen voor sociale projecten en buurtgroen. "

Martina Hülsbrinck, gemeenteraadslid en 7de plaats op de lijst