Groen! vraagt bladkorven

19 September 2006

Nu de herfst dichterbij komt, beginnen ook de bladeren stilaan van de bomen te vallen. In straten met veel bomen (en gelukkig zijn die er nog) kan dat tot mogelijke problemen leiden. In heel wat gemeenten heeft men daarom zogenaamde 'bladkorven' geplaatst (zie foto's in de bijlage) in overleg met de bewoners. Raadslid Fatiha Dahmani vraagt dat ook het Leuvens stadsbestuur dergelijke bladkorven zou plaatsen: "De korven hebben als doel het aantal bladeren op straat, fiets- en voetpaden te verminderen en daardoor bijvoorbeeld het verstoppen van rioolkolken en slipgevaar te voorkomen. Omdat de reinigingsdienst niet overal tegelijk bladeren kan ruimen, kan het stadsbestuur de burgers via zo'n bladkorf aanmoedigen om zoveel mogelijk zelf de afgevallen bladeren bijeen te vegen in hun straat." Het systeem van bladkorven werkt in heel wat gemeenten al heel goed. Dat moet ook in Leuven kunnen. Daarom dient Groen! hierover een punt in op de gemeenteraad van 25 september.

Fatiha Dahmani: "Wij vragen aan de gemeenteraad om opdracht te geven aan de groen- en milieudienst om een inventaris te maken van in welke straten bladkorven aangewezen zijn. Daarna zou er overleg moeten komen met de bewoners. Tegelijk kunnen zijn ook gesensibiliseerd worden om de bladkorven volgens de regels te gebruiken. Dat voorkomt latere problemen." Op de meeste plaatsen waar men met dit systeem werkt, zijn er dezelfde regels: (1) de korf is alléén bedoeld voor bladeren, (2) het blad moet afkomstig zijn van de openbare ruimte (straat, stoep, fietspad of plein), (3) takken of andere vormen van afval worden niet geaccepteerd, (4) bij misbruik of diefstal wordt de korf verwijderd of niet meer teruggeplaatst.

Fatiha Dahmani: "Een bladkorf is een prima systeem voor samenwerking tussen burgers en de lokale overheid. Burgers helpen mee om hun straat proper te houden en de bladkorf wordt regelmatig door de stadsdiensten leeggemaakt."

Fatiha Dahmani, gemeenteraadslid Jan Mertens, voorzitter