Groen verwacht meer inspanning voor gevonden fietsen

19 Januari 2012

Er bestaat een handig systeem om via een website teruggevonden fietsen snel weer bij hun eigenaar te krijgen. Nu blijkt dat in Vlaams-Brabant heel wat politiezones (nog) niet meewerken. Leuven doet ook niet mee, en dat is een gemiste kans. Hopelijk kan de opstart van de fietsafhandelcentrale daar nog verandering in brengen. Eind vorig jaar lanceerde de provincie Vlaams-Brabant een persmededeling over de website . Daar kan iedereen van wie de fiets gestolen of opgeruimd werd, nagaan of die intussen teruggevonden werd. Je kunt de zoekresultaten filteren op type, merk en kleur.

www.gevondenfietsen.be

Het luidde toen: "In de provincie Vlaams-Brabant plaatsen gemeenten en politiezones teruggevonden gestolen fietsen op de website www.gevondenfietsen.be. (..) Deze website hebben we nu uitgebreid met een gedeelte voor de provincie Vlaams-Brabant."

Uit een schriftelijke vraag van provincieraadslid Toon Toelen (Groen) blijkt echter dat 11 van de 27 Vlaams-Brabantse politiezones niet meedoen. In de politiezone BRT doet alleen Rotselaar mee. In de zone KLM doet alleen Londerzeel mee. In de politiezone Dijleland doet geen enkele gemeente mee.

Toon Toelen (Groen): "Dit systeem heeft natuurlijk alleen zin als iedereen instapt. Dat geldt in het bijzonder voor gemeentes waar veel fietsen verdwijnen. Leuven is niet van plan mee te doen, en dat is jammer. Naar eigen zeggen is dat "op dit moment geen haalbare kaart (..) omwille van het groot aantal". In Antwerpen lukt het nochtans wel. We kunnen begrijpen dat de politie onvoldoende personeel heeft. Maar kunnen gemeenschapswachten of een sociaal tewerkstellingsproject dan geen soelaas brengen? Het is toch de moeite om dat wat beter te onderzoeken, en minstens eens te polsen bij andere gemeenten die wel in het systeem zitten hoe een en ander loopt. Het stadsbestuur investeert binnenkort in een fietsafhandelcentrale met 3.000 plaatsen voor teruggevonden fietsen. Maar heeft dat wel zin indien te weinig mensen hun fiets terugclaimen? De bouw van die centrale lijkt ons een prima moment om na te denken over een aansluiting bij de website Gevonden Fietsen. Anders mist Leuven alweer een kans om de nieuwe media daadwerkelijk te integreren in de dagelijkse werking."

Toon Toelen, provincieraadslid