Groen pleit om Leuvenaar te betrekken bij herbestemming kerken

09 September 2017

Een aantal kerken zal in de toekomst een andere bestemming krijgen. Groen wil dat de burgers actief betrokken worden bij de uitwerking van die nieuwe toekomst voor de kerkgebouwen. Vorige maand keurde de Leuvense gemeenteraad het kerkenbeleidsplan goed. Voor Groen mag dat geen eindpunt worden. Het zou net een nieuwe start moeten zijn. Het is immers duidelijk dat de ontkerkelijking zich voortzet en dat veel gebouwen op termijn een nieuwe bestemming zullen krijgen. Toon Toelen (gemeenteraadslid): "Herbestemmingen van kerkgebouwen zijn voor ons geen doel op zich. Maar vaak gaat het om beschermde monumenten, waarvan de restauratie en het onderhoud betaald worden met belastinggeld. In die zin zijn ze collectief goed. Daarom is het logisch dat alle Leuvenaars betrokken worden bij de zoektocht naar nieuwe bestemmingen, ook de niet-kerkgangers. Nu blijft het een gesloten debat tussen het centraal kerkbestuur en de stadsdiensten. Met de Groenen zijn wij er echter van overtuigd dat er heel veel knappe ideeën leven bij de burger. Hoog tijd dus om iedereen de kans te geven creatief aan de slag te gaan! We denken daarbij aan bewoners, maar ook aan heemkundige organisaties. We denken bv. aan Sint-Martinus in Wilsele en Sint-Michiel en Sint-Reinilde in Egenhoven."

Uit sociogeografisch onderzoek blijkt dat een vijftal kerken minder dan 50 bezoekers per weekend haalt. Ook het aantal priesters daalt pijlsnel. Daarom wordt in een aantal parochies overwogen om de erediensten helemaal af te bouwen.

Thomas Van Oppens (gemeenteraadslid): "Het houdt geen steek om te wachten tot de kerk sluit. Die gebouwen hebben eigenlijk nu al nood aan een nevenbestemming. Een aantal zou meteen dienst kunnen doen als gemeenschapslokalen, daar hebben alle deelgemeenten trouwens nood aan. Op de website www.herbestemmingkerken.be vind je tal van geslaagde voorbeelden. Het zullen in Leuven niet allemaal trampolinezalen, hotels en zwembaden worden. Maar door de Leuvenaar zelf met ideeën te laten komen, verzeker je net de toekomst van die gebouwen. In het kerkenbeleidsplan is al sprake over nieuwe bestemmingen in de toekomst. Die kunnen we nu al voorbereiden door de burgers actief te betrekken."

 

Toon Toelen en Thomas Van Oppens

 

Bijlage | Kerkenbeleidsplan, over Sint-Martinus en over Sint-Michiel en Sint-Reinilde