Groen over roze: mag het ietsje meer zijn?

09 Augustus 2016

Groen vraagt dat de nieuwe roze huisvuilzakken aan huis worden opgehaald. We vragen ook dat de voorraad nieuwe zakken snel wordt aangevuld, en dat op alle verkooppunten. Groen Leuven is tevreden over de invoering van de . Daarin kunnen Leuvenaars

roze vuilniszakzachte plastics verzamelen. Zachte plastics vormen een grote fractie binnen het huishoudelijk afval. Meer plastics apart inzamelen zorgt ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn voor de productie en leidt ook tot een verlaging van de uitstoot van CO2. De verzamelde zachte plastics worden verwerkt tot materiaal voor onder meer straatmeubilair, compost- en moestuinbakken  De roze zak kost slechts een tiende van de bruine zak. Financieel is dit dus erg interessant. De achilleshiel van de roze zak is echter dat hij niet opgehaald wordt. Je moet die zakken zelf naar het containerpark brengen. Dat is niet voor iedereen evident. De stad Leuven vroeg volgens mediaberichten een offerte op voor een aparte omhaling.

Fatiha Dahmani (gemeenteraadslid): "Apart ophalen zou de populariteit van de roze zak ten goede komen. Maar het zou ook al helpen indien het ophalen van de blauwe zak eens om de twee maanden wordt vervangen door het ophalen van de roze zak. Dat zou het probleem oplossen zonder meerkosten. De meeste Leuvenaars vinden het vast niet erg om die zakken wat langer in huis te houden. Dat ligt waarschijnlijk anders dan bij de bruine en groene zakken. Als het ophalen niet meteen mogelijk zou zijn zou ook kunnen gedacht worden aan een tijdelijke tussenoplossing via een pop-up containerpark. Er zou dan op bepaalde dagen een tijdelijk containerpark geïnstalleerd kunnen worden op een aantal pleinen of supermarktparkings. Mensen die minder mobiel zijn moeten zich zo veel minder ver verplaatsen of kunnen de zak meegeven mee met een buren."

Groen merkt ook op dat de bevoorrading mank loopt. Hoewel nog niet iedereen de roze zakken gebruikt, zijn ze in de hele regio uitverkocht. Alleen op de containerparken kun je er nog kopen.

Toon Toelen (gemeenteraadslid): "Het wordt hoog tijd dat ook alle supermarkten de roze zakken verkopen (enkele doen het al nu), om die inzameling tot een echt succes te maken. Maar de winkels in mijn buurt hebben er nog steeds geen. Toevallig kocht ik de laatste rollen uit de voorraad van het stadskantoor. En ook de milieudienst is uitverkocht. De voorraad wordt pas aangevuld in september. Dat is wel erg laat. Blijkbaar kan de leverancier niet sneller leveren. Bovendien werd ook de eerste bestelling al te laat geleverd. Wij zullen erop aandringen dat de groene vertegenwoordigers bij Ecowerf die kwestie aankaarten tijdens de bestuursvergaderingen. We hopen dat de stad Leuven als belangrijkste aandeelhouder hetzelfde doet."

Fatiha Dahmani en Toon Toelen