Groen Leuven pleit voor fietsbrug over Geldenaaksebaan

03 Juni 2023

Groen Leuven pleit voor fietsbrug over Geldenaaksebaan

"Een fietsbrug over de Geldenaaksebaan naast de spoorwegbrug, die aansluit op enerzijds de Tivolistraat en anderzijds de Hoveniersdreef zou de fietsroute een pak toegankelijker, sneller, vlotter en vooral veiliger maken!" - Wouter Florizoone

De Tivolistraat - Hoveniersdreef in Heverlee is vandaag een drukke fietsas voor zowel schoolgaande jeugd als pendelende werknemers. De fietsers moeten echter een stevig hoogteverschil overbruggen ter hoogte van de Geldenaaksebaan en die drukke Geldenaaksebaan ook oversteken. Groen Leuven wil die fietsas veiliger, toegankelijker en aantrekkelijker maken en pleit voor een fietsbrug over de Geldenaaksebaan. Die brug zou het voor fietsers een pak veiliger en comfortabeler maken.

Vandaag op Wereldfietsdag toont Groen Leuven hoe zo'n fietsbrug er zou kunnen uitzien. Elke dag fietsen vele honderden scholieren en studenten via de Tivolistraat en Hoveniersdreef naar het Heilig Hart Instituut en UCLL in Heverlee. Ook heel wat pendelende werknemers kiezen voor deze route op weg naar bijvoorbeeld imec en Arenberg. Maar ter hoogte van de Geldenaaksebaan moeten ze een stevig hoogteverschil overbruggen. Wie geen elektrische ondersteuning heeft of wat ouder is, stapt daar makkelijk af of kiest voor een andere route. Eenmaal beneden moet je als fietser dan ook nog de drukke Geldenaaksebaan oversteken. "Met een fietsbrug over de Geldenaaksebaan naast de spoorwegbrug, die aansluit op enerzijds de Tivolistraat en anderzijds de Hoveniersdreef, zou dat verleden tijd zijn. Je moet als fietser niet langer bergop rijden en je kruist niet langer het gemotoriseerd verkeer op de Geldenaaksebaan. Met Groen Leuven dromen we dan ook van een dergelijke fietsbrug. Want het is duidelijk: de komst van deze fietsbrug zou de fietsroute een pak toegankelijker, sneller, vlotter en vooral veiliger maken!", aldus gemeenteraadslid Wouter Florizoone.

Deze fietsbrug zou een belangrijke schakel vormen in de toekomstplannen voor een echte fietsring rond Leuven, zoals in Eindhoven. "De komst van zo'n fietsbrug zou betekenen dat je van het station in Leuven via zeer goede fietsinfrastructuur vlot en veilig kunt fietsen naar Heverlee. Te beginnen met de fietsspiraal, de fietsstraat in park Belle-Vue, de fietstunnel onder de Tiensesteenweg en zo via de nieuwe fietsbrug over de Geldenaaksebaan tot in Heverlee. Met dergelijke fietsinfrastructuur wordt de fiets een nog aantrekkelijker alternatief voor de wagen", besluit schepen David Dessers.

"De fietsbrug zou betekenen dat je van het station in Leuven via zeer goede fietsinfrastructuur vlot en veilig kunt fietsen naar Heverlee. Zo wordt de fiets een nog aantrekkelijker alternatief voor de wagen." - David Dessers

De komst van een dergelijke fietsbrug zou ook de doorstroming voor auto's en bussen op de Geldenaaksebaan ten goede komen.