Groen Leuven is klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018

03 Oktober 2017

Leuven staat op de vooravond van een nieuw politiek tijdperk. Groen is klaar voor die uitdaging en wil mee deze stad gaan besturen.  Met wie gaan we naar de verkiezingen?

De leden van Groen hebben tijdens een lokaal congres op maandag 2 oktober beslist over de belangrijke plaatsen op de lijst waarmee Groen naar de lokale verkiezingen van oktober 2018 zal gaan. Het congres heeft beslist over een aantal plaatsen. De rest van de lijst wordt verder ingevuld tegen april 2018.

Bovenaan de lijst van Groen komt het duo David Dessers (eerste plaats) en Lies Corneillie (tweede plaats). De lijst zal worden geduwd door Fatiha Dahmani. (Voor de andere namen, zie onderaan.)

 

Nationaal voorzitster Meyrem Almaci is hoopvol voor Groen in Leuven

Het gaat goed met Groen. Steeds meer mensen steunen de groene voorstellen. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij Groen, ook in Leuven. De recente peilingen zijn goed, onder meer in de centrumsteden. Meyrem Almaci geeft haar volle steun aan de ploeg van Groen Leuven en gelooft dat deze sterke lijst en de toekomstgerichte voorstellen die Groen week na week voorstelt ervoor zullen zorgen dat Leuven na de verkiezingen die binnen een jaar zullen plaatsvinden een stadsbestuur zal krijgen met daarin een plaats voor Groen. Want het is tijd voor nieuwe hoop: "Deze tijd snakt naar politici die samenwerken en verbinden. Die ademruimte geven en perspectief bieden. Dat is de inzet voor Groen."

 

De inzet van de verkiezingen

 

 • We staan klaar met een sterk team. Bij de verkiezingen van 2012 hebben we al een belangrijke vernieuwing doorgevoerd, en nu gaan we op die lijn verder. We hebben een sterke nieuwe ploeg klaargestoomd met veel kwaliteiten en ervaring. Leuven staat voor een nieuw tijdperk en Groen heeft de mensen die die uitdaging zullen kunnen opnemen.
 • Leuven is klaar. Onze slogan in 2012 was: het is tijd voor Groen. Voor die boodschap kregen we toen ruime steun van de kiezers. Maar de andere partijen wilden ons nog niet betrekken bij het bestuur van de stad, een gemiste kans. De voorbije jaren begint in een aantal dossiers eindelijk voorzichtig iets te bewegen in de richting die Groen al jaren vraagt: een begin van een klimaat- en energiebeleid, een begin van omslag naar een duurzaam mobiliteitsbeleid, voorzichtig zoeken naar nieuwe ideeën in het woonbeleid, eerste experimenten met burgerparticipatie. Het is duidelijk dat heel veel Leuvense burgers al lang klaar zijn voor de richting die Groen uit wil met deze stad. Zij hebben, net als wij in de politiek, druk uitgeoefend op het stadsbestuur, dat nog te aarzelend bleef. Maar die burgers weten ook dat de echte doorbraken er alleen met Groen zullen komen. Alleen dan zal Leuven echt kiezen voor een ambitieus klimaat- en energiebeleid, voor een circulaire stad, voor robuuste alternatieven voor een eenzijdige automobiliteit, voor gezonde lucht, voor een woonbeleid dat mensen niet meer uitsluit, voor diversiteit, voor een sterk armoedebeleid, voor echte burgerparticipatie.
 • Groen is klaar. Groen wil na de verkiezingen van 2018 mee Leuven gaan besturen. De voorbije jaren bestuurden we al mee in het OCMW, en we zijn tevreden en trots over die ervaring. Groen wil besturen samen met die partijen die met ons willen kiezen voor een duurzame en rechtvaardige stad. Groen wil besturen samen met die partijen die net als wij willen kiezen voor een positief verhaal, voor verbinding en niet voor nodeloze polarisering.

 

David Dessers: "Leuven wordt nu al 24 jaar bestuurd door dezelfde coalitie. Niemand zal ontkennen dat die haar verdiensten heeft. Maar aan dat tijdperk komt een einde. Het politieke terrein ligt open en nu kunnen echt keuzes gemaakt worden voor een duurzame en rechtvaardige toekomst. Het is tijd voor een nieuwe generatie en een nieuw hoofdstuk. Onze stad snakt naar verandering en naar een andere politiek. En Groen staat garant voor die andere politiek die nu al door zoveel burgers gesteund wordt. In 2012 koos 15,5% van de Leuvenaars voor Groen. Dat was al een behoorlijke score. We willen het volgend jaar nog beter doen, en voelen dat dat er ook in zit. Leuven verdient het. We zijn klaar om mee verantwoordelijkheid te nemen in het bestuur van de stad, zoals we nu al doen in het OCMW in Leuven of in de provincie Vlaams-Brabant."

Lies Corneillie: "We zijn ambitieus voor Leuven. Deze stad heeft alles in zich om een bestuur te krijgen met de ambitie om toekomst te maken in Leuven. Leuven is een fantastische stad, een bruisende stad met een diverse bevolking van meer dan 150 nationaliteiten. We hebben een sterke universiteit en hogescholen, geëngageerde burgers, verenigingen en ondernemers. In deze stad is zoveel mogelijk. Het huidig stadsbestuur benut dat potentieel nog te weinig. De uitdagingen zijn groot: de klimaatuitdaging, betaalbaar wonen, duurzame mobiliteit, leven in diversiteit, en nog zoveel meer. Het kan anders, en als het ergens kan, dan is het wel in Leuven."

 

De lijst

 

 1. David Dessers
 2. Lies Corneillie
 3. Thomas Van Oppens
 4. Eva Platteau
 5. Toon Toelen
 6. Ann Li
 7. Wouter Florizoone
 8. Sara Speelman
 9. Jef Peremans
 10. Frouke Wouters
 11. Baliram Jha
 12. An Moerenhout
 13. Kris Fierens
 14.  (nog in te vullen)
 15. Michael Moulaert

Lijstduwster: Fatiha Dahmani

 

(De andere plaatsen worden ingevuld tegen april 2018)

 

 

(foto's: Sien Verstraeten)