Groen kiest gelukkig wél voor het klimaat

03 Mei 2014

Wie naar politieke debatten luistert en de uitspraken van de meeste partijen onderzoekt, krijgt al snel de indruk dat het klimaat, een van de allergrootste uitdagingen van deze tijd, vooral afwezig is. Voor Groen geldt dit gelukkig niet. Nu volop kiezen voor een ambitieus klimaatbeleid is in alle opzichten een slimme keuze: het is goed voor onze economie, het is goed voor onze gezondheid, en het zorgt voor meer rechtvaardigheid. Deze voormiddag organiseerden we in de stad een bevraging van voorbijgangers. We legden hun enerzijds een reeks vragen voor over het klimaatbeleid en stelden anderzijds enkele maatregelen voor uit het groene programma. Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid, lijsttrekker Vlaamse lijst): "De wetenschap is erg duidelijk: we moeten echt iets doen aan de klimaatverandering. Op dit moment zijn de gevolgen, vooral aan de andere kant van de planeet, al heel erg voelbaar. En als we niets doen, zal de situatie ook hier de volgende tientallen jaren erg veranderen. Het goede nieuws is ? en ook dat blijkt uit de recente klimaatrapporten ?

dat het nog niet te laat is. We hebben genoeg kennis, er zijn genoeg mogelijke maatregelen, we moeten er alleen voor durven kiezen. De meeste andere partijen willen liever niet over het klimaat praten, ze hopen zo tijd te winnen. Het tegendeel is waar, en eigenlijk beseft iedereen dat wel: hoe langer we wachten, hoe duurder het zal worden, en hoe zwaarder de gevolgen zullen zijn. In de antwoorden op onze vragen hoorden we dat veel mensen vinden dat de federale en Vlaamse regering niet genoeg gedaan hebben voor het klimaat. Een stem voor Groen kan het tij keren, en daar worden we allemaal beter van, nu en in de toekomst."

Tie Roefs (provincieraadslid, lijstduwster opvolgers Vlaamse lijst): "We moeten daar eerlijk in zijn: om een klimaatchaos in de toekomst te voorkomen zullen we een aantal dingen echt moeten veranderen. Hoe we onze huizen bouwen en verwarmen, hoe we ons verplaatsen, hoe we producten maken en verkopen, hoe we eten, we zullen over al die dingen moeten nadenken. Maar dingen anders doen wil helemaal niet zeggen dat er minder maatschappelijke kwaliteit overblijft, integendeel. In een huis dat goed geïsoleerd is, is het aangenaam wonen. In een stad waar er minder luchtvervuiling is, is het fijner om te fietsen. En onze economie duurzamer maken is in alle opzichten slim. Die landen die nu het snelst kiezen voor een vergroening, zullen al snel ook de meest succesvolle economie hebben. En dat is ook goed voor onze jobs. Niet alleen Groen zegt dat, ook de klimaatcoalitie werkte een plan uit dat bewijst dat deze keuze garant staat voor duizenden nieuwe jobs. Met Groen mee in het bestuur in de provincie Vlaams-Brabant bewijzen we ook dat het wel degelijk mogelijk is écht te kiezen voor een beter klimaat."

Heidi Vanheusden (OCMW-raadslid, 14de plaats Kamerlijst): "Kiezen voor een beter klimaatbeleid is voor Groen vooral kiezen voor meer rechtvaardigheid. Wereldwijd zie je het nu al: de armsten en meest kwetsbaren zijn steeds het grootste slachtoffer van heel wat milieuproblemen en ook van de klimaatverandering. Als we niets doen, zullen de rijkste mensen, en alleen zij, zich nog een koel en gezond plekje in het groen kunnen permitteren. Mensen met een laag inkomen wonen in slechte huizen, hebben door geldgebrek vaak een slechtere gezondheid en hebben minder mogelijkheden om zich te beschermen. Klimaatverandering is helemaal geen 'soft' probleem, integendeel. Als er meer hittegolven komen, zijn het de meest kwetsbare mensen die mogelijk in de problemen komen. Als we ervoor zorgen dat er minder CO2-uitstoot is, dient dat dan ook vooral een sociale doelstelling. Minder geld moeten uitgeven om klimaatschade te herstellen betekent meer geld overhouden voor goede en rechtvaardige gezondheidszorg. Tegelijk willen we ook volop investeren ? en dat werd duidelijk ook gesteund door de voorbijgangers vandaag ? in meer groen en meer waterpartijen in de stad. Zo hou je gezonde lucht en koelte in de stad. En publieke koelte is veel rechtvaardiger dan geprivatiseerde airco."