Groen! aanwezig op de Pride

14 Mei 2010

Morgen vindt in Brussel de (de vroegere "Lesbian and Gay Pride") plaats, de jaarlijkse feestelijke optocht van holebi's (en ook veel hetero's). Behalve een politieke mars is de optocht vooral een heel leuk feest. Zoals elk jaar zal er weer een stevige groene delegatie aanwezig zijn tijdens de Pride. Daarbij ook twee Leuvense kandidaten op de Kamerlijst: Tie Roefs en Stijn Bex.Pride

Tie Roefs (1ste opvolger Kamerlijst): "Natuurlijk ben ik er dit jaar ook weer bij. Een van de centrale eisen van de Pride van dit jaar ligt mijzelf zeer nauw aan het hart, met name de eis om te komen tot een volwaardige ouderschapsregeling voor holebi's. Nu kun je als meemoeder in een lesbisch koppel enkel gebruik maken van stiefouderadoptie om zo een juridische band te krijgen met het kind van de biologische moeder. Het wordt hoog tijd dat een meemoeder het kind volwaardig kan erkennen, zoals een heterovader dat kan. Zo wordt een kind geboren in een lesbisch huwelijk ook officieel een kind van de moeder en de meemoeder. Groen! verdedigt dat standpunt al lang. Ik hoop dat de optocht morgen ertoe kan bijdragen dat die eis binnenkort eindelijk gerealiseerd wordt."

Stijn Bex (2de effectieve Kamerlijst): "Een andere centrale eis is een sterke Europese kaderrichtlijn over antidiscriminatie. Met die richtlijn komt er een ruime bescherming tegen discriminatie, niet alleen op de arbeidsmarkt, maar bv. ook in het onderwijs en de gezondheidszorg. In België wordt die richtlijn al toegepast, maar voor andere lidstaten is dat nog lang niet het geval. Bij een gelijkaardige optocht in het Poolse Krakau heb ik aan den lijve kunnen ondervinden dat de situatie in andere lidstaten vaak nog bedroevend is. En nu België binnenkort voorzitter van de EU wordt, is het signaal van de Pride des te belangrijker. Wij willen met Groen! dat de Belgische regering van de volwaardige omzetting van die richtlijn in alle EU-lidstaten een prioriteit maakt."

Tie Roefs en Stijn Bex