Gezocht: ontwerpteam voor woningen Meikeversite in Kessel-Lo

12 Juni 2023

Gezocht: ontwerpteam voor woningen Meikeversite in Kessel-Lo

"We gaan de komende weken op zoek naar een multidisciplinair ontwerpteam voor een kleinschalige woonontwikkeling met kwalitatieve betaalbare huurwoningen, die vooruitstrevend zijn op het vlak van duurzaamheid zonder te raken aan de betaalbaarheid." - Lies Corneillie

AG Stadsontwikkeling Leuven, het autonoom gemeentebedrijf van de stad, is eigenaar van drie percelen langs de Meikeverstraat in Kessel-Lo en zal er de komende jaren zeventien woningen realiseren. De woningen zal AG Stadsontwikkeling Leuven verhuren als budgethuurwoningen aan wie moeilijk terechtkan op de private huurmarkt. Het autonoom gemeentebedrijf van de stad gaat nu op zoek naar een ontwerpteam. Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen tot en met 3 juli 2023.

"We gaan de komende weken op zoek naar een multidisciplinair ontwerpteam dat zeventien meergezinswoningen kan ontwerpen en ook een ontwerp uittekent voor de open ruimte rond de woningen. Dat is een belangrijke stap in de ontwikkeling van deze site", duidt voorzitter van AG Stadsontwikkeling Leuven Lies Corneillie. "We zullen de woningen op termijn verhuren als budgethuurwoningen. Dat zijn woningen die we onder de marktprijs verhuren aan wie moeilijk terechtkan op de private huurmarkt. Het gaat over een kleinschalige woonontwikkeling met kwalitatieve betaalbare huurwoningen, die vooruitstrevend zijn op het vlak van duurzaamheid zonder te raken aan de betaalbaarheid."

De woningen zullen naast een private buitenruimte (terras of tuin) ook toegang hebben tot een gemeenschappelijke tuin. Het woonproject zal bestaan uit twee gebouwen met telkens drie bouwlagen en een mix van woningen met een tot vier slaapkamers. Volgens de huidige timing kunnen de toekomstige bewoners er hun intrek in nemen in de loop van 2027.

Fijne woonbuurt

Het ontwerpteam zal ook een voorstel doen voor de open ruimte rond de woningen. "We willen hier een fijne, groene woonbuurt maken", aldus Corneillie. "We pakken het klimaatadaptief aan: dat betekent dat we de ruimte weerbaar maken tegen lange periodes van hitte en droogte en intense regenval. We gaan bijvoorbeeld zo weinig mogelijk verharden en er komen voldoende bomen. De waardevolle groenstrook met toekomstbomen en struiken aan de oostkant behouden we maximaal. Om de biodiversiteit te bevorderen komen er enkel inheemse planten. De openbare ruimte zal ook geschikt zijn voor sport, spel en ontspanning."

Situering

De Meikeversite is gelegen aan de Diestsesteenweg naast supermarkt Delhaize. De site ligt op fietsafstand van Leuven. AG Stadsontwikkeling Leuven zal volop inzetten op de bereikbaarheid van de site met de fiets, met onder meer voldoende fietsenstallingen voor diverse soorten fietsen.

Interesse

Geïnteresseerde ontwerpteams kunnen voor meer informatie terecht op het elektronische platform voor openbare aanbestedingen (referentie AGSL-060023-F02) en kunnen zich kandidaat stellen tot en met 3 juli 2023 om 12 uur. De procedure bestaat uit twee fasen. In de selectiefase kan iedereen deelnemen die aan de selectievoorwaarden voldoet. De selectiefase leidt tot de selectie van minimaal twee en maximaal vijf geselecteerde kandidaten. Vervolgens kunnen de geselecteerde kandidaten deelnemen aan de gunningsfase. Uit deze fase volgt dan de gunning van de opdracht aan de weerhouden kandidaat. De gunning is voorzien voor eind dit jaar.