Gezocht: ontwerpteam voor klimaatneutrale woonwijk aan Sint-Jansbergsesteenweg

26 Augustus 2024

Gezocht: ontwerpteam voor klimaatneutrale woonwijk aan Sint-Jansbergsesteenweg

"Met de ontwikkeling van deze site maken we een grote sprong voorwaarts wat het aanbod sociale huisvesting en betaalbaar wonen betreft." - Lies Corneillie

Stad Leuven maakt samen met woonmaatschappij Dijledal en KU Leuven de komende jaren werk van een klimaatneutrale woonwijk met veel bos aan de Sint-Jansbergsesteenweg in Heverlee. De partners starten nu de zoektocht naar een ontwerpteam om deze nieuwe woonwijk vorm te geven. Het is een nieuwe, belangrijke stap in deze ontwikkeling.

De site aan de Sint-Jansbergsesteenweg is samen met de site aan de Wakkerzeelsebaan in Wijgmaal het laatste grote woonontwikkelingsgebied in Leuven. Op ongeveer negen hectare tussen de Tervuursesteenweg, de Celestijnenlaan, de Sint-Jansbergsesteenweg en de Groeneweg komt een aangename bosrijke plek met in totaal ongeveer 440 woningen.

De stad, KU Leuven en Dijledal maakten in 2020 een masterplan op voor het gebied dat de krijtlijnen voor dit project uitzet. In 2022 kochten ze de laatste gronden aan. Eind vorig jaar stelden Dijledal, KU Leuven en de stad een selectiedraad op, waarna ze vijf ontwerpteams selecteerden.

"Nu is het tijd voor de volgende stap. We gaan met deze vijf teams kijken wie de sterkste visie voorstelt voor de site", licht Lies Corneillie, voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven en schepen van wonen, toe. "Er komen een 200-tal sociale woningen, zowat 175 woonunits voor onderzoekers van de KU Leuven en zo’n 35 betaalbare koopwoningen en gemeenschapsvoorzieningen zoals mogelijkerwijze een buurtcentrum en een kinderdagverblijf. Met de ontwikkeling van deze site maken we een grote sprong voorwaarts wat het aanbod sociale huisvesting en betaalbaar wonen betreft." Het worden allemaal woningen op maat van de omgeving, zodat ze aansluiten op de bestaande woningen en het bos.

Divers woningaanbod

"Met onze woonmaatschappij blijven we het aanbod aan sociale woningen in Leuven vergroten", voegt Christophe Stockman, voorzitter van Dijledal, toe. "We voorzien verschillende types appartementen, voor grote en kleine gezinnen. Bovendien zijn de ambities voor de nieuwe gebouwen op vlak van duurzaamheid hoog en stimuleren we het gebruik van fossielvrije bouwmaterialen. De afgelopen vijf jaar realiseerden we al meer dan 625 nieuwe of gerenoveerde sociale woningen in Leuven. Met deze sociale woningen aan de Sint-Jansbergsesteenweg komen daar nog eens 200 bij."

"KU Leuven wenst op deze site een gevarieerd aanbod van betaalbare wooneenheden aan te bieden aan (internationale) onderzoekers van de universiteit en bij uitbreiding van UZ Leuven en Imec", geeft Stefaan Saeys, directeur Technische Diensten KU Leuven, aan. "De ligging dicht bij onze campus Arenberg, Gasthuisberg, het Wetenschapspark Arenberg en Imec maakt deze locatie zeer geschikt."

Bij de circa 35 betaalbare koopwoningen blijft de grond in eigendom van de stad. Zo garandeert ze de betaalbaarheid. Om de woningen ook op lange termijn betaalbaar te houden, wordt de herverkoopprijs beperkt. De stad bepaalt in een later stadium wie in aanmerking komt voor deze woningen.

Klimaatneutrale woonwijk

Het driehoekige gebied langs de steenweg wordt een autovrije en klimaatneutrale wijk, met verschillende soorten bos. De sterk bewerkte akkers, waar het water bij regenval moeilijk insijpelt, worden omgevormd naar bossen waartussen de wijk gebouwd wordt. Naast het centrale bos van ongeveer 2,7 hectare komt er onder meer een voedselbos en een speelbos. ​
​​
​Verschillende infiltratiezones, zoals wadi’s en horizontale terrassen, verbeteren de waterhuishouding. Hierdoor kan het water trager en beter in de bodem indringen zodat de huidige natte zone aan de tuinen van de bestaande woningen gelegen aan de Groeneweg bij hevige regenbuien vermeden wordt.
​​
​De stad wil een autovrije fietswijk en klimaatneutrale wijk. Zo zullen er geen fossiele brandstoffen gebruikt worden en zal er door een combinatie van zonne-energie en geothermie duurzame elektriciteit geproduceerd worden. ​
​​
​Ontmoeting tussen de oude en de nieuwe woonwijk is een belangrijk element in het project. De inwoners van de nieuwe en bestaande wijk zullen elkaar kunnen ontmoeten in onder meer de voedselbossen, het groen en in gemeenschapsvoorzieningen.

Volgende stappen

Begin volgend jaar zal het ontwerpteam gekend zijn. Het team zal het masterplan verder vertalen naar een concreet ontwerp. Tijdens deze ontwerpfase zal de stad een infomoment organiseren om buurtbewoners te informeren en omwonenden met interesse in de voedselbossen te betrekken