Dit was de gemeenteraad van februari
25 Februari 2025

"Vlaanderen moet voldoende middelen vrijmaken voor het renoveren van woningen. We kijken uit naar wat de nieuwe Vlaamse minister op dat vlak uit de kast zal halen." - Thomas Van Oppens
De gemeenteraad van februari ligt achter ons. Het werd niet meteen een spetterende gemeenteraad, eerder de raad van de grijsgedraaide plaatjes. Toch stonden er ook enkele belangrijke en boeiende dossiers op de agenda. Volg even mee.
Na een indrukwekkende reeks stemrondes over allerhande vertegenwoordigingen vanuit de stad kwam het eerste inhoudelijke punt aan bod.
- De stad wil verder gaan met het renoveren en energiezuinig maken van woningen van noodkopers. Dat zijn mensen die wel een huis konden kopen maar niet over de middelen beschikken om dat huis ook kwalitatief in orde te zetten. Via het noodkoopfonds bieden we als derde betaler de mogelijkheid aan die noodkopers om hun woning alsnog te renoveren. Op de lange termijn - bijvoorbeeld wanneer de woning van eigenaar verandert - stroomt dat geld dan terug. Raadslid Hannes De Geest (Vooruit) ondersteunde dat project maar vond dat het allemaal wat sneller mag. Vandaag spreken we over de renovatie van 30 bijkomende woningen, dat zouden er eigenlijk 300 moeten zijn, aldus De Geest. Schepen Thomas Van Oppens (Groen) trad hem bij en stelde dat ook Vlaanderen mee die nieuwe renovatiegolf mogelijk moet maken door er voldoende middelen voor vrij te maken. We kijken uit naar wat de nieuwe Vlaamse minister op dat vlak uit de kast zal halen.
- Even tijd dan voor een tunnelvisie. Debby Appermans (N-VA) vond dat het niet duidelijk genoeg is dat je als voetganger, komende uit de stationstunnel, ook via de ondergrondse parking tot op het Martelarenplein geraakt. Extra signalisatie was de vraag. Schepen Vansina legde uit dat er al heel wat gebeurd is op dat vlak en dat er mogelijk nog signalisatie bij zal geplaatst worden. Licht aan het einde van de tunnel dus.
- Volg gewoon je kompas. Dat was het volgende debatje. De stad heeft met het Kompas een gedragscode opgesteld voor haar personeelsleden en dat leidde dan tot een stormpje in een glas Stella. Dat je geen collega hoort te kussen wanneer die daar geen zin in heeft, lijkt niet meer dan normaal. Maar allicht slopen er wat overdreven voorbeelden in de brochure waarin de gedragscode werd toegelicht aan de medewerkers van de stad. Grondrechten in gevaar, volgens de oppositie. Een levend document, dat dus allicht bijgestuurd zal worden, volgens schepen Bert Cornillie (Vooruit).
- Ook goed wonen is zo’n grondrecht en schepen Lies Corneillie (Groen) gaat dapper voort als het gaat over de Community Land Trust Leuven (CLT). In een notendop: dat gaat over betaalbare koopwoningen waarbij de grond waarop de woningen staan altijd in handen van de gemeenschap blijft. Geen one-shot maar betaalbare woningen die ook in de toekomst betaalbaar blijven. In de wijk Klein Rijsel worden er op dat vlak grote stappen gezet. Groen-fractievoorzitter Frouke Wouters ondersteunde dit project voor geen 100 maar 200% en wees er op dat bijvoorbeeld eenoudergezinnen of alleenstaanden via zo’n CLT eindelijk ook zicht krijgen op de aanschaf van een eigen stek. Vanuit de N-VA-fractie kwamen er bij monde van Karine Op de Beeck nog wat bedenkingen over de precieze formulering van dit besluit. Het bestuur bleek er oren naar te hebben. Het besluit werd lichtjes geherformuleerd en alsnog goedgekeurd. Zeg nu nog eens dat er geen kumbaya in de politiek mogelijk is...
- En dan de grijsgedraaide plaatjes. Over de ANPR-camera’s en de boetes die ze genereren bijvoorbeeld. We zijn voorstanders van circulariteit maar ooit geraken de tussenkomsten hierover toch eens definitief en tot op de draad versleten. De burgemeester wees erop dat de ANPR-camera op het Martelarenplein er al zo’n 15 jaar staat. Bovendien blijken de boetes op twee jaar tijd alweer met 20% gedaald. Handhaving werkt en is goed voor de verkeersveiligheid, zo besloot burgemeester Ridouani (Vooruit). De N-VA wil bepaalde camera’s gewoon uitzetten en de auto’s terug vrij spel geven.
- En datzelfde verhaal geldt ook voor het verkeer in Kessel-Lo. Terwijl het autoverkeer globaal in de regio Leuven met 8% toenam, daalde het met 1% in Kessel-Lo en steeg het aantal fietsers met maar liefst 15%. Toch vindt N-VA bij monde van raadslid Debby Appermans dat het mobiliteitsplan voor Kessel-Lo "geflopt" is. Het college gaf aan tijd te nemen om de cijfers, die voortkomen uit tellussen op 57 locaties in Kessel-Lo, grondig te analyseren en vervolgens te kijken of er eventuele bijsturingen nodig zijn.
- De laatste mondelinge vraag van de avond kwam van Groen-raadslid David Dessers. Hij had het over de problematiek van ondergelopen kelders en waterschade in het grensgebied tussen Wilsele-Dorp en Herent. De Watergroep is daar al een jaar geleden gestopt met het oppompen van grondwater uit het nabijgelegen waterwingebied. Daardoor stijgt het grondwaterpeil en komt dat water terecht in de kelders van woningen in onder meer de Bornestraat, Langeveld, De Blauwe Stap en de Bijlokstraat. Het gemeentebestuur van Herent onderneemt actie en stapte zelfs naar de rechter om van de Watergroep te eisen dat het de pompen opnieuw zou activeren. Wat doet het Leuvens stadsbestuur, zo luidde de vraag. Schepen Vansina (CD&V) stelde dat deze problematiek op de radar van het college staat en dat het college zich buigt over mogelijke acties. Wordt dus vervolgd.
Daarmee eindigde de raad en fietsten we de nacht in.