Geen kampeertoestanden meer aan de schoolpoort!

01 Mei 2015

Aan verschillende Leuvense basisscholen kamperen deze week reeds tientallen ouders om zeker te zijn dat hun kinderen maandagochtend ingeschreven kunnen geraken in de school die hun voorkeur heeft. Groen vindt dat er een betere oplossing moet komen en stelt voor dat vanaf volgend schooljaar de basisscholen in Leuven starten met een digitaal inschrijvingssysteem. Groen vindt 'nabijheid tot de school' daarbij een belangrijk bijkomend criterium. De ouders zijn terecht niet tevreden met de manier waarop de inschrijvingen nu gebeuren. Reeds enkele jaren wordt er gesproken over een ander en beter inschrijvingssysteem, maar het komt maar niet van de grond. Hilde Van Wichelen (gemeenteraadslid): "Ik bezocht vandaag de wachtende ouders aan de Vrije Basisschool De Twijg in Wijgmaal. Ook aan die school wordt er al 2 dagen gekampeerd voor de beperkte vrije plaatsen die er zijn. Dagenlang kamperen aan een schoolpoort is geen ideale situatie en niet iedereen kan zich daar zomaar voor vrij maken. Aan de andere kant willen deze ouders toch wel erg graag dat hun kinderen naar school kunnen gaan dichtbij huis."

Daarom stelt Groen voor dat de Leuvense basisscholen een digitaal inschrijvingssysteem invoeren, zoals al bestaat voor een aantal secundaire Leuvense scholen. De ouders kunnen zich online inschrijven tijdens een bepaalde periode en geven bv. 3 scholen van keuze in volgorde van voorkeur op. Er hoeft op die manier niet meer te worden gekampeerd. Het systeem voert enkele criteria in die bepaalde groepen kinderen terecht voorrang geven zoals bijvoorbeeld GOK-leerlingen, broers en zussen, kinderen van personeel. Dit zijn de voorrangscriteria die nu ook al worden gebruikt.

Hilde Van Wichelen: "Groen stelt voor om aan deze criteria ook het criterium 'nabijheid tot de school' toe te voegen, omdat het belangrijk is dat lagere schoolkinderen de mogelijkheid hebben om dichtbij huis naar school te kunnen gaan. Dichtbij de school wonen vergroot overigens ook de mogelijkheden om op een duurzame wijze naar school te gaan."

Hilde Van Wichelen, gemeenteraadslid