Mensen met handicap vragen via ludieke fuifactie in studentenstad Leuven aandacht voor gelijke rechten

05 Mei 2023

Mensen met handicap vragen via ludieke fuifactie in studentenstad Leuven aandacht voor gelijke rechten

"Veel Leuvense horeca-uitbaters en eventorganisatoren zijn vragende partij om hun zaak en evenement toegankelijk te maken, maar botsen zelf op drempels. Samen met onze adviesraad toegankelijkheid zullen we hen de komende jaren ondersteunen om de nodige ingrepen te doen. Want iedereen heeft recht op ontspanning en feest!" - Lies Corneillie

Op vrijdag 5 mei vieren mensen met een handicap "Independent Living Day", het belang van onafhankelijk leven staat overal in Europa in de kijker. Een grote groep van vrijwilligers van Onafhankelijk Leven hebben naar aanleiding daarvan een ludieke fuifactie georganiseerd op het Martelarenplein van Leuven.

"We worden te vaak uitgesloten en genegeerd, op heel wat plaatsen is de drempel voor mensen met een handicap nog te hoog, letterlijk en figuurlijk", aldus de vrijwilligers van Onafhankelijk Leven.

"Personen met een handicap hebben recht op een sociaal leven. Dat staat in het VN-verdrag dat ons land in 2007 ondertekende. Toch zijn we in België nog niet goed bezig. Iedereen heeft het recht om zich te amuseren op een feestje of gezellig bij te praten op café. Helaas zijn heel wat uitgaansbuurten en cafés onvoldoende toegankelijk voor rolstoelgebruikers, zo worden we de toegang tot een leuke avond ontnomen. Bovendien is zo’n avondje stappen niet vanzelfsprekend. Wie hulp krijgt van thuisverpleging, kiest de bedtijd niet zelf. En de thuishulp werkt niet tot in de late uurtjes. Daarom hebben we vandaag een eigen feestje gebouwd op het Martelarenplein in Leuven", zegt Fien namens de vrijwilligers van Onafhankelijk Leven.

Leuvens schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie bracht de actie een bezoekje en voegt er nog aan toe: "Onze adviesraad toegankelijkheid, die is samengesteld uit ervaringsdeskundigen, bekeek in het verleden al samen met de Leuvense horeca hoe de toegankelijkheid in horecazaken verbeterd kan worden. Daarnaast gaan we samen met culturele organisaties na hoe we de toegankelijkheid van concerten en feestjes kunnen verbeteren. Maar we zijn ons ervan bewust dat er nog veel werk aan de winkel is. Ik juich een actie zoals deze dan ook volop toe. Veel Leuvense horeca-uitbaters en eventorganisatoren zijn trouwens zelf vragende partij om hun zaak en evenement toegankelijk te maken, maar botsen zelf op drempels. Samen met onze adviesraad toegankelijkheid zullen we hen de komende jaren ondersteunen om de nodige ingrepen te doen. Want iedereen heeft recht op ontspanning en feest!"