Fietsers mogen niet de dupe worden van werken aan Kop van Kessel-Lo

22 Juni 2008

De werken aan de Diestsesteenweg ter hoogte van de Kop van Kessel-Lo zijn volop aan de gang, en de verwachte verkeersproblemen zijn er ook. Gezien de aard en de locatie van de werken was het waarschijnlijk onvermijdelijk dat er grote problemen zouden komen. Dat wil echter niet zeggen dat bij de opvang van die verkeersproblemen steeds de juiste keuzes worden gemaakt. Voor Groen! is het duidelijk dat de uitgewerkte verkeersafwikkeling prioritair moet garanderen dat fietsers en het openbaar vervoer zo vlot mogelijk kunnen blijven doorstromen. En dat is nu niet het geval, onder meer aan de Tiensepoort. Raadslid Marleen Demuynck: "We hebben er begrip voor dat de politie op de spitsmomenten wordt geconfronteerd met een lange file op de Tiensesteenweg en via manuele bediening van de verkeerslichten aan de Tiensepoort voor een goede verkeersdoorstroming wil zorgen. Maar in de feiten betekent dit vooral dat de auto's kunnen doorrijden, ook als ze afslaan richting station, en dat de fietsers die richting binnenstad rijden vaak erg lang moeten wachten eer ze kunnen oversteken." Provincieraadslid Toon Toelen: "Zo ontstaan soms gevaarlijke situaties. Aan de opstelstrook komen grote groepen fietsers vast te staan, wat erg risicovol kan zijn. Wanneer het slecht weer is, zoals de voorbije weken een aantal keer gebeurde, is het verder bijzonder oncomfortabel om zo lang in de gietende regen te moeten blijven staan, terwijl de automobilisten droog blijven zitten. Het is ook waarschijnlijk dat veel fietsers zullen proberen verder op de Vesten over te steken op plaatsen waar het veel gevaarlijker is (bv. ter hoogte van de Dagobertstraat)."

Deze aanpak gaat in tegen wat de essentie zou moeten zijn van een goed fietsbeleid. In de stad zou de fiets als praktisch en duurzaam vervoermiddel voorrang moeten krijgen.

Marleen Demuynck: "De werken in Kessel-Lo zijn in feite een uitgelezen kans om meer mensen op de fiets te krijgen. Als je weet dat je met de fiets wel vlot, veilig en snel de stad in komt, dan zullen nog meer mensen dat doen. En wie nu de fiets neemt en ervaart hoe praktisch die kan zijn, zal dat hopelijk ook blijven doen in de toekomst. Wij roepen het stadsbestuur op ervoor te zorgen dat de fietsers niet de dupe worden van de huidige verkeersproblemen. Aan de Tiensepoort moet het in de spits mogelijk zijn, bv. door politieagenten die zelf het verkeer regelen, om fietsers sneller door te laten rijden naar de binnenstad."

Marleen Demuynck, gemeenteraadslid Toon Toelen, provincieraadslid