Laatste gemeenteraad voor Fatiha Dahmani

19 November 2024

Laatste gemeenteraad voor Fatiha Dahmani

"De opmaak van het Groenplan is nog maar het begin. Het echte werk bestaat eruit om deze adviezen en richtlijnen tijdens heel de bestuursperiode mee te nemen en toe te passen bij elk project in de stad. Hier zal politieke moed en wil voor nodig zijn." - Fatiha Dahmani

Op maandagavond 18 november nam Fatiha Dahmani voor de laatste keer deel aan de gemeenteraad in Leuven. Ze sluit daarmee een termijn van 30 jaar af. Haar laatste tussenkomst ging over het Leuvense Groenplan.

Fatiha Dahmani vertegenwoordigde sinds 1994 Groen in de Leuvense gemeenteraad en bouwde zo mee de partij uit. Ze was van de partij op ontelbaar veel acties, trok meerdere campagnes en was jarenlang een constructieve stem in de gemeenteraad. Na maar liefst 30 jaar zwaait ze nu af. Maar niet zonder een straffe laatste tussenkomst, over het Groenplan waar de stad Leuven net mee uitpakte.

 

Leuven gezond en leefbaar

Het Groenplan is een strategisch visiedocument dat de stad de komende jaren zal helpen om groener, gezonder en beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering te worden. Het Groenplan is een leidraad om een duurzame en leefbare stad te ontwikkelen, met extra aandacht voor natuur en biodiversiteit. Groen Leuven is zeer verheugd dat het Groenplan eindelijk klaar is. "Al kunnen we niet zeggen dat het plan niet op zich heeft laten wachten, want er is al sprake van sinds 2016." aldus Fatiha Dahmani. Het plan gaat uit van ecologie als basisvoorwaarde. Daarmee benadrukt de stad het belang van natuur in alle stedelijke projecten. Met slimme, natuur-gebaseerde oplossingen wil Leuven een gezonde en leefbare stad blijven. In het groenplan zijn vijf sleutelprojecten beschreven die zijn verdeeld over vijf deelgebieden in de stad. "Welk sleutelproject als eerste of laatste worden aangepakt, staat niet in het plan beschreven. Dit zal natuurlijk van de noodzaak, de dringendheid en de financiële ruimte afhangen. Maar het zou goed zijn dat er snel een fasering komt, op korte- en middellange termijn." vult Dahmani aan.

 

Participatie en politieke moed

​Het Groenplan is tot stand gekomen via een participatief proces, waarin medewerkers van de stad en externe experts uit diverse sectoren hebben meegedacht. Het toont hoe de kwaliteit van het landschap versterkt kan worden, door bijvoorbeeld de Dijle meer plaats te geven. Het legt ook de nadruk op groen in straten, wijken en pleinen en geeft zo alle kapstokken om de stad verder te vergroenen.

Dahmani besluit met: "Dit Groenplan is cruciaal en noodzakelijk voor Leuven om een klimaatneutrale stad te worden tegen 2030. De opmaak ervan is nog maar het begin. Het echte werk bestaat eruit om deze adviezen en richtlijnen tijdens heel de bestuursperiode mee te nemen en toe te passen bij elk project in de stad. Hier zal politieke moed en wil voor nodig zijn." 

 

Wij van Groen Leuven, zijn Fatiha ontzettend dankbaar voor haar decennialange inzet. We wensen haar al het beste toe!