Erfgoedwandeling

18 Juni 2017

Groen Leuven organiseert een erfgoedwandeling door Leuven op zondagochtend 25 juni 2017. Een klassieke gidsbeurt zagen we niet zitten. Daarom vroegen misdaadauteur Jo Claes om ons op sleeptouw te nemen. Het erfgoed in zijn romans vormt de rode draad op onze wandeling. De auteur zal zelf passages voorlezen waarin het hoofdpersonage politie-inspecteur Thomas Berg het Leuvense erfgoed enerzijds bewondert en zich anderzijds kritisch uitlaat over enkele stadsontwikkelingen die afbreuk doen aan het historisch karakter van de stad. Onderweg maken we ook kennis met enkele opvallende, Leuvense erfgoedfenomenen, zoals het Leuvens Historisch Genootschap, de Facebookgroepen Leuvense Historische Weetjes en Leuven Weleer.  

Praktisch: We vertrekken om 10u aan de Dijleterrassen (Dirk Boutslaan tegenover SLAC). We sluiten rond 12u af in de buurt van het Rector De Somerplein. Afhankelijk van het weer breien we er nog een terrasje aan. Hou rekening met een flexibele timing.

Er kunnen 25 mensen deelnemen aan deze wandeling. We zouden je willen vragen om vooraf in te schrijven bij [email protected] .

 

Jo Claes woont en werkt hij al tweederde van zijn leven in Leuven. De stad is véél méér dan louter decor van zijn misdaadreeks met inspecteur Thomas Berg als hoofdpersonage. Berg, die vroeger aan de katholieke universiteit studeerde en daarna een carrière uitbouwde bij de Brusselse politie, wordt tegen zijn zin overgeplaatst naar Leuven. Al snel ontstaat er een haat-liefdeverhouding tussen de eigenzinnige hoofdinspecteur enerzijds en de universiteitsstad anderzijds. Berg voelt dat de stad sinds zijn studententijd een complete metamorfose heeft ondergaan. Hij ergert zich voortdurend aan de verwaarlozing van het historische erfgoed, aan de laksheid van het stadsbestuur en aan de stedenbouwkundige miskleunen die het uitzicht van de stad ontsieren. Aan de andere kant geniet hij van al het moois dat Leuven te bieden heeft De recentste telg uit deze reeks verscheen in maart 2017. In 2015 won Claes De Gouden Strop voor 'De mythe van Methusalem'. In 2014 won hij de Knack Hercule Poirot publieksprijs. Opvallend aan Claes' romans is dat de covers van zijn boeken telkens opgesierd worden door een kunstwerk uit het Leuvense. In het geval van De zaak Torfs is dat het beeld 'De Gehangene' van Peter Vanbekbergen; bij De blinde vlek gaat het om 'De ontvoering van Europa' door Rik Poot. In het dagelijkse leven is Jo Claes leraar Nederlands-Engels aan het

H.- Hartinstituut in Heverlee.

http://www.jo-claes.be/