Engagement zkt. student

13 Februari 2023

Engagement zkt. student

"Bijna één derde van de mensen die in onze stad wonen zijn studenten. We willen hen zo veel mogelijk betrekken bij ons Leuvens sociaal weefsel." - Thomas Van Oppens

Op dinsdag 21 februari organiseren stad Leuven, KU Leuven, UCLL en de Leuvense studentenkoepel LOKO voor de vierde keer een engagementenbeurs voor studenten in leercentrum Agora. De beurs wil studenten vertrouwd maken met de vele mogelijkheden en ervaringen die vrijwilligerswerk hen biedt. Tegelijkertijd geeft de beurs een forum aan Leuvense verenigingen en organisaties om vrijwilligers te werven.

Elk jaar strijken meer dan 50.000 studenten neer in Leuven. Zij hebben een enorm potentieel voor de talrijke verenigingen en organisaties die Leuven rijk is. Op de engagementenbeurs kunnen studenten ontdekken op welke manieren ze zich in Leuven kunnen engageren als vrijwilliger. De studenten maken kennis met een dertigtal Leuvense organisaties uit de cultuur-, sport-, onderwijs-, gezondheids- en welzijnssector. Deze organisaties zijn, net als de studenten, een belangrijke meerwaarde voor het sociale weefsel van de stad.

"Bijna één derde van de mensen die in onze stad wonen zijn studenten. We willen hen zo veel mogelijk betrekken bij ons Leuvens sociaal weefsel. We willen hen makkelijker de weg laten vinden naar de vele geweldige initiatieven in Leuven. Studenten barsten van het engagement, maar moeten ook kunnen ontdekken welk engagement hen ligt. Via onder andere deze beurs trachten we die kloof te overbruggen", licht schepen van studentenzaken Thomas Van Oppens toe. "Tegelijkertijd zetten we de meerwaarde van de studenten voor onze stad in de verf. Sommige studenten helpen bijvoorbeeld kinderen in de buurtcentra bij hun schoolwerk, andere maken wandelingen met personen in een rolstoel, verhelpen computerproblemen of ondersteunen organisaties bij hun administratie of communicatie."

Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, vult aan: "Vrijwilligerswerk doen tijdens je studentenjaren verbreedt je perspectief en je netwerk. Zo ontmoet je – soms heel toevallig – nieuwe mensen, ervaringen en projecten die anders niet op je pad zouden komen, maar waar je heel veel levenskennis aan overhoudt."

De engagementenbeurs vindt plaats op 21 februari van 15 tot 17 uur in de Flexispace van het Leercentrum Agora in de Edward Van Evenstraat 4 en is gratis toegankelijk voor alle studenten. Inschrijven is niet nodig.