Energie besparen met een circulaire koelkast of wasmachine

12 Juni 2017

Minder grondstoffen verbruiken en tegelijk een concreet antwoord bieden aan mensen die te maken hebben met energiearmoede? Het kan, met een slimme oplossing die een rechtvaardige circulaire economie een stapje dichterbij brengt. Wie een lager inkomen heeft, kan niet zomaar het meest milieuvriendelijke apparaat kopen. Het zijn integendeel vaak mensen met een lager inkomen die de goedkope apparaten kiezen, wat dan wel leidt tot een hogere energierekening. De uitgaven blijven te hoog en voor het milieu is het ook geen stap vooruit. Je kunt ervoor kiezen om mensen te helpen door bij te passen voor hun energierekening, of je kunt zoeken naar meer structurele oplossingen waardoor ze minder verbruiken. Die tweede oplossing is beter volgens ons. Op korte termijn moeten mensen natuurlijk geholpen worden, maar het is goed om structurele oplossingen snel op te zetten.

Er bestaan in dat perspectief goede en innovatieve oplossingen, met name in wat we de circulaire economie noemen. Minder grondstoffen gebruiken, door zuinige en herstelbare producten en via een systeem waar je betaalt voor de dienst en niet voor het product.

De Nederlandse wooncorporatie Eigen Haard startte een bijzonder interessant experiment op. Er werd een akkoord uitgewerkt tussen Eigen Haard, Bosch en Turntoo. Bosch leverde zeer energiezuinige koelkasten of wasmachines aan de bewoners van een aantal appartementen van Eigen Haard in Amsterdam. Zij moesten daarvoor enkel een maandelijkse huurprijs betalen, even hoog als wat ze uitsparen op hun energierekening. Bosch blijft verantwoordelijk voor de apparaten. De huurders betalen zelf voor hun energie, maar krijgen wel uitzicht op een stevige reductie op hun energiefactuur, omdat ze een erg zuinig apparaat kunnen gebruiken dat anders nooit in hun bereik zou liggen. Een win-win dus.

Tie Roefs (lid raad van bestuur van huisvestingsmaatschappij Dijledal): "Dit is de richting die wij uit willen: volop kiezen voor een circulaire economie en zo ook sterke sociale antwoorden uitwerken op de woonrealiteit van mensen met een lager inkomen. Het zijn immers zij die het hardst getroffen worden door energiearmoede.  Met Groen stellen we voor dat Dijledal laat onderzoeken of we een dergelijke formule ook kunnen aanbieden aan onze huurders. We kunnen ongetwijfeld veel leren uit het Amsterdamse experiment en misschien kunnen we voor een dergelijk innovatief project ook wel extra subsidies krijgen. Er zijn al projecten elders in Vlaanderen waar men toestellen aanbiedt in een huurformule, zoals bv. in Poperinge. Maar de keuze voor circulaire toestellen gaat toch nog een stap verder. Bij de Vlaamse overheid worden pilootprojecten voorbereid die gericht zijn op circulaire steden. Dat is een ideale kans voor Leuven om daarop in te spelen."

Tie Roefs, provinciaal gedeputeerde en lid raad van bestuur Dijledal

(Foto: energienieuws)