Een stationsbibliotheek, dat moet in Leuven ook kunnen

07 Oktober 2011

In het Nederlandse Haarlem werd onlangs de Bibliotheek op het station geopend, een speciale afdeling van de lokale bib, gericht op stationsgebruikers. (Zie de site .)http://www.bibliotheekophetstation.nl/index.php

De stationsbib steunt op een heel origineel concept. Veel treingebruikers zijn ook stevige boekenlezers. Er is niet altijd tijd genoeg om nog langs de bibliotheek te lopen om een nieuwe lading boeken op te halen, en dus komt de bib naar het station.

In de Bibliotheek op het station kunnen treingebruikers actuele boeken en tijdschriften ontlenen. Er is verder ook culturele informatie over Haarlem te vinden en men kan er gebruik maken van internet (met wifi en PC's). De openingsuren zijn afgestemd op de pendelaars (van 7 tot 9 en van 16 tot 19 uur op weekdagen). Er is geen volledige collectie, maar wel een selectie van titels uit de top 60, telkens ruim in voorraad aanwezig. De boeken liggen op tafels, zodat lezers snel kunnen beslissen. Daarnaast zijn er kasten met andere boeken. Lezers kunnen ook altijd via de online catalogus boeken reserveren, en krijgen een mail of sms als het boek beschikbaar is. Er zijn verschillende abonnementsformules. Wie al lid is van de stadsbib betaalt weinig. Voor de stationsbib kan men een jaarabonnement nemen of men kan ook per boek een klein bedrag van € 2,5 betalen.

Veel stations, in binnen- en buitenland, worden steeds meer commerciële ruimtes. Het zou een goede zaak zijn als er binnen dat geheel ook enkele niet-commerciële publieke functies worden ingepast.

Stijn Bex (gemeenteraadslid): "Dit is een boeiend concept. Met allerlei winkels in de gerestaureerde hal komt de NMBS steeds meer tegemoet aan de noden van de reizigers. Door ook boeken aan te bieden, zou Leuven die bredere stationsfunctie ook cultureel invullen. Nu er in het station van Leuven nog volop gewerkt wordt, zouden we het een goed idee vinden als onderzocht wordt of er ook bij ons een stationsbib kan komen."

Louis Debruyne (lid bibliotheekcommissie Leuven): "We gaan dit zeker voorleggen aan de bibliotheek van Leuven. Er is nu al een goed uitgebouwd netwerk van onderafdelingen en de bibliobus, maar een afdeling in het station zou dat netwerk perfect kunnen aanvullen. Zo kunnen we heel wat nieuwe potentiële lezers bereiken."

Stijn Bex (gemeenteraadslid) en Louis Debruyne (OCMW-raadslid en lid bibliotheekcommissie)