Een rookmelder op elke kinderkamer

14 December 2017

Nog te veel mensen sterven in een woningbrand. Nog te weinig woningen zijn uitgerust met een goede rookmelder. Groen stelt voor dat de stad ouders bij de geboorte van een kind een rookmelder aanbiedt. Groen zal dit voorstel voorleggen aan de gemeenteraad van maandag 18 december. Velen onderschatten nog het aantal doden bij woningbranden. In 2017 vielen er in België bij woningbranden 47 doden, of 1 dode om de 7 dagen. De voorbije jaren vielen er ook in Leuven enkele doden bij woningbranden: 2 in 2014, 1 in 2015 en ook 1 in 2016. Gelukkig waren er dit jaar in Leuven tot nog toe geen doden. In het brandweergebied van de brandweerpost Leuven was er echter wel een dode in Bertem en een in Haacht. Het gevaar voor doden en gewonden bij woningbranden is vooral groot tijdens de nacht. Onderzoek wijst uit dat mensen niets ruiken wanneer ze slapen. Bij de laatste dode die er vorige week in België viel, een vrouw van 86 jaar, was de vrouw zelf niet wakker geworden van de rookontwikkeling, maar was het de hond van de buren die blaffend alarm sloeg. Rookmelders reageren snel, maken de bewoners wakker zodat ze kunnen vluchten en zijn dus wel degelijk effectief en noodzakelijk. Je hebt immers maar 3 minuten de tijd om te vluchten bij brand.

Hilde Van Wichelen (gemeenteraadslid): "Onze brandweerzone heeft brandpreventieadviseurs en dat is een goede zaak. Dit jaar bv. hebben deze adviseurs 159 preventieve activiteiten uitgevoerd binnen de brandweerzone. Het ging daarbij vaak over preventieve en informatieve thuisbezoeken, onder andere om advies te geven over de plaatsing van rookmelders. Uit die bezoeken bij Leuvense inwoners blijkt dat dat 45,7% van de woningen rookmelders heeft en dat van die woningen de helft van de rookmelders niet (meer) werkt. Conclusie: slechts een vierde van de gecontroleerde woningen heeft rookmelders die werken."

En dat zijn dan nog maar enkel de waar er een controle gebeurde op vraag van de bewoners. Uit een onderzoek van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken uit 2014 blijkt dat in Vlaanderen slechts 43% van de woningen is uitgerust met een rookmelder en dat slechts 15% beschikt over een evacuatieplan. Er is dus nog heel wat ruimte voor verbetering. Heel wat instanties of groepen kunnen een rol spelen om de situatie te verbeteren, ook de lokale overheid. Het stadsbestuur zou als eerste stap al kunnen beginnen bij de jonge gezinnen.

Hilde Van Wichelen: "De geboorte van nieuw leven is in een gezin een vreugdevol moment. Kersverse ouders willen dit nieuwe leven zo goed mogelijk beschermen. Daarom denken we dat een geboorte een goed moment is om een gratis rookmelder aan te bieden. Sowieso is een kinderkamer een plaats in de woning die door brandpreventieadviseurs wordt aangeraden als plaats voor een rookmelder. Onder het motto 'Een rookmelder op elke kinderkamer' kan de stad er op deze manier voor zorgen dat kinderen beter beschermd worden."

Wanneer ze de aangifte van de geboorte komen doen, komen de ouders naar het stadskantoor. De rookmelder kan dan als geboortegeschenk worden meegegeven, samen met een woordje uitleg en een folder over het belang van rookmelders en met tips over waar en hoe je de rookmelder het best plaatst.  

Hilde Van Wichelen: "Een kwalitatieve rookmelder die 10 jaar meegaat en waarvan de batterij niet moet worden vervangen kost bij aankoop van grote aantallen € 16. Een kleine kost voor een zinvol preventief gebaar. We hopen dan ook dat het stadsbestuur ons voorstel goedkeurt."

Hilde Van Wichelen

 

(afbeelding: brandweerzone Oost Vlaams-Brabant)