Dementievriendelijke wandellus zorgt voor comfortabele wandeling voor ouderen

14 Juni 2017

Groen Leuven stelt voor om zogenaamde 'wandellussen' aan te leggen zodat ouderen op een veilige en comfortabele manier kunnen wandelen in hun buurt. Heel wat stoepen in Leuven liggen er slecht bij, en dat is geen goede zaak voor wie slecht ter been is. Er zijn nochtans goede oplossingen mogelijk. Vandaag presenteerde gemeenteraadslid Hilde Van Wichelen het concept van de 'wandellus' aan het woonzorgcentrum Wijgmaalbroek in Wijgmaal. Hilde Van Wichelen:

"Een wandellus is een toegankelijke route langs belangrijke punten zoals de apotheek, de kerk, horeca, een parkje, de bushalte... Toegankelijke stoepen, dat betekent voldoende breed, zo vlak mogelijk, met verlaagde rand en met zo weinig mogelijk obstakels zoals paaltjes. Op zo'n lus zijn er voldoende rustbanken en is er een verhoogde instap aan de bushaltes. Met deze wandellussen bieden we een oplossing voor wie minder goed ter been is, maar ook voor jonge kinderen in buggy's en kinderfietsjes."  

Ouderen willen nog buiten komen en bewegen, ook (licht) dementerenden willen nog op stap kunnen gaan in hun omgeving. Groen wil de wandellussen daarom dementievriendelijk maken met foto's uit het verleden of zintuigelijke ervaringen. Een dementerende kan ook al eens de weg kwijtraken. Daarom is het ook belangrijk om buurtbewoners en handelaars te informeren over dementie en over hoe je als buurtbewoner of handelaar met deze situaties omgaat. De wandellus zorgt dus ook voor sensibilisering en voor een vlottere integratie van de ouderen en dementerenden in de (dorps)gemeenschap.

Guy Gerets, bewoner van Woonzorgcentrum (WZC) Wijgmaalbroek in Wijgmaal: "Ik zou het heel positief vinden als de eerste wandellus er zou komen in Wijgmaal. Ik kan met mijn rolstoel heel moeilijk naar het dorp. De voetpaden in de Hadrianusstraat zijn slecht aangelegd. Het kerkplein kan ik niet oversteken door de kasseien en we missen ook een hellend vlak aan de Weduwenrij. In ons WZC is er een afdeling voor dementerenden, voor hen zou een wandellus zorgen voor meer beweging en contact met het dorp."

Gemeenteraadslid Hilde Van Wichelen brengt dit voorstel op de gemeenteraad van juni. Daarbij benadrukt ze het belang van levenskwaliteit en integratie van de ouderen en dementerenden in onze samenleving, en vraagt ook dat senioren betrokken worden bij de totstandkoming van verschillende wandellussen in Leuven en deelgemeenten.

 

Hilde Van Wichelen

BIJLAGEN:
ppt_dementievriendelijke_wandellus.pdf