Stel al je vragen over deelmobiliteit in Leuven

21 September 2024

Stel al je vragen over deelmobiliteit in Leuven

"Leuven is een koploper in Vlaanderen als het over deelmobiliteit gaat. Op vier jaar tijd is het aantal autodelers met 80% gestegen en nergens in België wordt de Blue-bike, de blauwe deelfiets, zoveel gebruikt als in Leuven." - David Dessers.

"Zullen we een deelterrasje doen?" Da’s geen gekke vraag de komende maanden in Leuven, want het deelterras is een ludieke manier om kennis te maken met deelmobiliteit. Tijdens het najaar reist het deelterras naar een twintigtal Leuvense scholen en schoolomgevingen. Het deelterras is een initiatief van de stad Leuven, Autodelen.net en School 2030.

"Leuven is een koploper in Vlaanderen als het over deelmobiliteit gaat. Op vier jaar tijd is het aantal autodelers met 80% gestegen en nergens in België wordt de Blue-bike, de blauwe deelfiets, zoveel gebruikt als in Leuven. Steeds meer Leuvenaars en bezoekers vinden het delen van een auto, fiets of bakfiets makkelijk en voordelig. We hebben de voorbije jaren dan ook sterk geïnvesteerd in deelmobiliteit", vertelt schepen van mobiliteit David Dessers. "Maar tegelijkertijd weten we dat er nog veel potentieel is en merken we dat heel wat bewoners nog vragen hebben. Daarom organiseren we de komende maanden zogenaamde deelterrasjes."

Wat is nu het verschil tussen Cambio, Battmobility, Dégage en Cozywheels? Hoe werkt een deelbakfiets van Cargoroo? Hoeveel kost autodelen nu echt? Deze en allerlei andere vragen kunnen mensen de komende maanden stellen aan ervaren Leuvense gebruikers van deelmobiliteit en aan de mensen van Autodelen.net. Het deelterras blijft telkens één à twee weken staan naast een school. Zo kunnen ouders na school kennismaken met de opties rond autodelen en fietsdelen in Leuven.

12m² terras, evenveel als een parkeerplaats

Het deelterras neemt 12m² plaats in, de oppervlakte van een parkeerplaats. Dat is niet toevallig want hoe meer mensen gebruikmaken van deelauto’s en deelfietsen, hoe minder auto’s er nodig zijn. Onderzoek toont aan dat een deelauto tot wel 10 privéauto’s vervangt. Dankzij deelmobiliteit kunnen we de Leuvense straten anders invullen, met meer ruimte voor groen en ontmoeting. Precies zoals het deelterras: een gezellige plek met groen en met houten zitmeubels.

Een tijdelijk deelterras streek tot nog toe al op negen locaties in Leuven neer. Zopas ook op school Bleydenberg in Wilsele, waar tijdens de ‘strapdag’ op 20 september een babbel over autodelen plaatsvond. Directie Katrien Maene: "We moedigen leerlingen, ouders en leerkrachten sterk aan om te voet of met de fiets naar school te komen. Die duurzame keuzes zorgen dat een auto vaker ongebruikt stilstaat. Een auto delen met anderen op het moment dat jij die niet gebruikt, is dan een financieel voordelige en tegelijk duurzame keuze." De komende maanden staan er nog een tiental babbels op een deelterras op stapel. Schepen van onderwijs Lalynn Wadera: "We zetten hier als stad graag op in. Niet alleen tijdens Week van de mobiliteit of op Strapdag. Want een autoluwe schoolomgeving is een veilige schoolomgeving. Met dit initiatief stimuleren we ouders om een autodeelgroepje op te starten."

XL deelterras in Bibliotheek Tweebronnen

Tussen 18 en 29 november zal het deelterras ​ op het plein aan Bibliotheek Tweebronnen staan in een XL versie, met onder andere ook een testfiets van Cargoroo, de meegroeifietsjes van Vélokadee en een ‘deelverhaal’ dat zal voorgelezen worden. Er zijn specifieke infomomenten voor senioren tijden het praatcafé op 19 november, voor gezinnen tijdens de boekstartdag op 23 november en voor leerkrachten tijdens de ‘onderwijsliving’ op 27 november. In december volgt nog een uitgebreide ​ infoavond.

Een overzicht van de locaties van het deelterras vind je op www.autodelen.net/nl/kalender/deelterras-leuven.

‘Deelterras Leuven’ is een project van de stad Leuven, Autodelen.net en School 2030.