AGSL koopt Dávé-site in Riddersstraat aan

23 December 2021

AGSL koopt Dávé-site in Riddersstraat aan

"De site heeft bijzonder veel potentieel, omwille van haar ligging en grootte. We zullen op dit termijn zorgen voor extra sociale woningen en ruimte voor gemeenschapsvoorzieningen en bedrijvigheid." - Lies Corneillie

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) wordt de nieuwe eigenaar van de Dávé-site in de Riddersstraat. Het AGSL heeft hiervoor een akkoord gesloten met de huidige eigenaar. De site omvat appartementsgebouwen aan de straatkant en twee diepe loodsen. Het AGSL zal de site de komende jaren een nieuwe invulling geven en er onder meer betaalbare, kwalitatieve huurwoningen realiseren. Deze aankoop kadert in de strategie van het AGSL om gronden of panden aan te kopen en die vervolgens in te zetten voor betaalbaar wonen.

Het AGSL kreeg bij het begin van de nieuwe bestuursperiode een nieuwe rol toebedeeld en wordt als het ware de projectontwikkelaar van de stad. Het AGSL is in die rol steeds op zoek naar interessante gronden of panden. "We vernamen een tijdje geleden dat de eigenaar plannen had om de site te verkopen. Gezien de ligging en het potentieel van de site heeft het AGSL beslist om deze site aan te kopen", licht voorzitter van het AGSL Lies Corneillie toe. De site omvat appartementsgebouwen aan de straatkant, twee diepe loodsen en een binnenplaats.

Op de site is momenteel groente- en fruitwinkel Dávé gevestigd. De winkel zal er nog enkele jaren gevestigd blijven en gebruik blijven maken van de loods en de onderdoorgangen. 

Toekomstplannen

"De site heeft bijzonder veel potentieel, omwille van haar ligging en grootte. De woningen aan de straatzijde zullen we op korte termijn al kunnen verhuren. Op termijn zullen we op dit terrein kunnen zorgen voor vijftien extra sociale woningen, die aansluiten op de bestaande. Daarnaast zal er ruimte zijn voor gemeenschapsvoorzieningen en bedrijvigheid en zullen we de site deels ontharden. Ook het gebied toegankelijk maken vanuit de Peterseliegang behoort tot de mogelijkheden", licht Corneillie toe. "De concrete plannen werken we de komende jaren in nauw overleg met alle betrokkenen uit."

De woningen in één van de appartementsgebouwen werden recent gerenoveerd, zijn op heden niet bewoond en zullen wel al op korte termijn verhuurd worden. De woningen in het andere appartementsgebouw ondergaan een totaalrenovatie alvorens het AGSL ze zal verhuren. De loods zal pas na het vertrek van de groente- en fruitwinkel een nieuwe invulling krijgen.