Groen Leuven pleit voor contactkaart voor mensen zonder wettig verblijf
12 September 2024
"Als stad die de mensenrechten hoog in het vaandel draagt, moet Leuven ook de rechten van mensen zonder wettig verblijf garanderen." - Lies Corneillie
Groen Leuven wil de komende jaren verder werk maken van een solidaire en rechtvaardige stad waar het goed wonen en leven is voor iedereen. De partij heeft daarbij specifiek aandacht voor wie kwetsbaar is en het moeilijk heeft. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober pleit de partij voor een contactkaart voor mensen zonder wettige verblijfspapieren. Met zo'n kaart krijgen ze makkelijker toegang tot dringende medische hulp en andere voorzieningen. Daarnaast ijveren de Groenen ervoor dat er opnieuw een lokaal opvanginitiatief (LOI) voor asielzoekers in Leuven komt.
"We willen de komende jaren verder bouwen aan een solidaire en rechtvaardige stad waar het goed wonen en leven is voor iédereen. De voorbije jaren startten we heel wat initiatieven op om ervoor te zorgen dat ook de meest kwetsbaren mee kunnen in onze stad. Zo bundelden we de ondersteuning voor erkende vluchtelingen in de Nomade, het onthaalhuis voor anderstalige nieuwkomers. Vluchtelingen kunnen voortaan op één centrale plek terecht met al hun vragen en noden. We vingen ook meer dan 150 Oekraïense vluchtelingen op en pakten dak- en thuisloosheid structureel aan met een actieplan", vertelt Lies Corneillie (plaats 2). "Als het van Groen afhangt, gaat het stadsbestuur de komende legislatuur nog een stap verder. Wij leggen daarvoor twee concrete voorstellen op tafel."
Contactkaart
Zo wil Groen meer aandacht voor mensen zonder wettige verblijfspapieren die in Leuven verblijven. "We hebben momenteel weinig zicht op de groep maar weten via organisaties dat zij slechts beperkt toegang hebben tot dienstverlening en vaak verstoken blijven van hun grondrechten", licht Lies Corneillie toe. Hoewel de Grondwet en internationale verdragen, zoals het Europees sociaal handvest en het Kinderrechtenverdrag, bepalen dat mensen zonder wettig verblijf ook rechten hebben, zoals het recht op gezondheidszorg en het recht op onderwijs, zijn er in de praktijk vaak veel drempels. Wie geen geldig identificatiedocument heeft, leeft dikwijls in de schaduw en wordt buitengesloten van basisdienstverlening omdat een identiteitskaart steeds vaker als een toegangskaart tot de samenleving fungeert.
"Als stad die de mensenrechten hoog in het vaandel draagt, moet Leuven ook de rechten van mensen zonder wettig verblijf garanderen. Om dat mogelijk te maken pleiten we voor een 'contactkaart'", aldus Corneillie. Op zo'n contactkaart wordt vermeld wie de persoon in kwestie is en door wie hij of zij begeleid wordt. Met zo'n eenvoudig document kun je de identificatie beter mogelijk maken en krijgen de mensen in kwestie makkelijker toegang tot bijvoorbeeld dringende medische hulp. Kinderen zouden via de kaart ook toegang kunnen krijgen tot de gratis buspas die de stad voorziet voor kinderen onder de 12 jaar, de bibliotheek en de naschoolse kinderopvang. Professionele organisaties die werken met mensen zonder wettig verblijf zijn hier vragende partij voor. "We geloven dat zo'n contactkaart kan bijdragen tot een menswaardige benadering van mensen zonder wettig verblijf. De kaart draagt bij aan hun welzijn, gevoel van veiligheid en mentale rust en zorgt voor een betere toegankelijkheid van diensten en organisaties", vertelt Corneillie.
Voor Groen staat de contactkaart los van regularisatie.
"Met de contactkaart bieden we deze vaak onzichtbare groep in onze stad de rust en de ruimte om te werken aan een duurzaam toekomstperspectief, hier of in hun land van herkomst. Ook in het kader van een terugkeertraject willen we deze mensen een menswaardig leven geven." - Eva Platteau (lijstduwer)
Opvang van asielzoekers
Daarnaast wil Groen dat Leuven opnieuw een lokaal opvanginitiatief (LOI) inricht. In 2015 richtte de stad een LOI in voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. De partij wil dat er in de volgende legislatuur opnieuw een LOI komt. Een LOI is een kleinschalige kwaliteitsopvang voor asielzoekers tijdens hun asielprocedure. "Leuven is een rijke stad. Veel Leuvenaars willen hun steentje bijdragen en vragen helemaal niet om de opvangcrisis van asielzoekers buiten de stadspoorten te houden. Door een aantal LOI-plaatsen te voorzien, kunnen we echt invulling geven aan die solidaire en rechtvaardige stad", besluit Platteau. Ze verwijst ook naar de uitgelekte plannen van de Arizona-coalitie waarbij beloftes worden gemaakt om het aantal opvangplaatsen te verminderen terwijl er nog steeds asielzoekers op straat slapen.