Circulaire stap voor verkeersinzichten in Leuven
03 Juli 2024
"Door de bestaande telramen te hergebruiken, voorkomen we heel wat elektronisch afval. Meer gegevens van actieve telramen betekent ook meer inzicht in lokale verkeersstromen. Dit zorgt er dan weer voor dat wij ons mobiliteitsbeleid kunnen optimaliseren." - David Dessers
Telraam, Maakbaar Leuven en Stad Leuven bundelen de krachten om Telraam v1 verkeerstellers te heractiveren. Ze deden dit voor het eerst tijdens het Repair Café, begin deze maand. Telraam is een verkeersteltoepassing die het voor inwoners mogelijk maakt om een actieve rol te spelen in het monitoren van verkeer in hun eigen straat. De verkeersteller kan auto’s, voetgangers, fietsers en zwaar verkeer tellen. Het initiatief komt tegemoet aan de groeiende vraag naar duurzaam en circulair gebruik van technologisch materiaal en het verminderen van elektronisch afval.
Sinds 2019 hebben al meer dan 200 Leuvenaars een Telraam van de eerste generatie (v1) voor hun raam gehangen. Daarmee vormen ze één van de oudste en grootste Telraamnetwerken in België. De Stad Leuven ondersteunt dit netwerk en wil het in de toekomst verder uitbreiden. Door opnieuw meer sensoren op het Leuvense grondgebied te activeren, krijgt de stad een beter inzicht in het lokale verkeer, wat ten goede komt aan het mobiliteitsbeleid in Leuven.
"Met een eerste focus op reactivatie van Telraam v1 sensoren, zet Leuven een belangrijke stap in duurzame technologie en participatieve mobiliteit." aldus Elke Verhoeven van Telraam. Het Leuvense Telraam netwerk bestaat uit eerste generatie verkeerstellers, Telraam V1, waarvan een groot deel na enkele jaren niet meer actief of up to date is. "Op zich is dat niet abnormaal in een dergelijke project met een duur van enkele jaren. Maar wij willen er graag voor zorgen dat onze sensoren zo lang mogelijk actief blijven. Daarom dachten we aan een repair-aanbod." vult Elke Verhoeven aan.
Stad Leuven wil de circulaire economie ondersteunen en daarom is besloten om allereerst in te zetten om de - destijds - actieve Telraam v1 verkeerstellers te screenen, repareren en opnieuw te activeren. Op die manier wordt er werk gemaakt van het circulair inzetten van sensoren. Daarom ging Telraam een nieuwe samenwerking aan met Maakbaar Leuven, die inzetten op meer herstel en hergebruik van bestaande elektronische toestellen.
"Vanuit Maakbaar Leuven maken we nu werk van het eerste 'Telraam sensor Repair café'. Tijdens zo’n café kunnen inwoners van Leuven die een defecte Telraam v1-sensor bezitten, deze laten repareren door de vrijwilligers van Maakbaar Leuven. Het is de start van een reeks repair cafés die tot eind oktober elke donderdagavond worden aangeboden." aldus Bram Geysen van Maakbaar Leuven.
"In Leuven bouwen we aan een circulaire stad. Dat wil zeggen dat we materialen zoveel mogelijk een tweede leven geven", vult schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers aan. "Door de bestaande telramen te hergebruiken, voorkomen we heel wat elektronisch afval. Meer gegevens van actieve telramen betekent ook meer inzicht in lokale verkeersstromen. Dit zorgt er dan weer voor dat wij ons mobiliteitsbeleid kunnen optimaliseren. Daarom zijn we als stad opgetogen met de samenwerking tussen Telraam en Maakbaar Leuven, en ondersteunen we dit waar we kunnen."
Geïnteresseerde Leuvenaars die nog geen sensor hebben, maar graag willen deelnemen aan het Telraam-netwerk, kunnen zich inschrijven via het aanmeldformulier op de Telraam-website. Er wordt momenteel geen nieuwe hardware uitgereikt, maar geïnteresseerden kunnen zich alvast aanmelden voor toekomstige uitbreidingen.