Buurtkar bezorgt senioren verse groenten en sociaal contact

23 Juni 2017

Veel senioren zijn minder mobiel en komen daardoor nog weinig hun huis uit. Isolement en vereenzaming bij senioren zijn ook in Leuven een realiteit. Met de Buurtkar kan de stad Leuven sociaal contact stimuleren bij senioren. Een Buurtkar is een rondrijdende groenten- en fruitkraam, die senioren uit hun isolement haalt en het sociaal weefsel in de buurten kan versterken. Niet alleen de senioren, maar alle buurtbewoners ? jong en oud ? zijn welkom aan de Buurtkar. Meer en meer sluiten in de deelgemeenten de buurtwinkels, waardoor senioren en minder mobiele mensen niet meer zelf naar de winkel kunnen gaan en dus voor hun inkopen afhankelijk zijn van familie of buren. Vaak komen mensen er niet toe om voldoende verse groenten en fruit aan te kopen, wat ten koste gaat van hun gezondheid. Hilde Van Wichelen (gemeenteraadslid): "De Buurtkar is een groenten- en fruitkraam die elke week een vast parcours aflegt, elke dag in een andere deelgemeente van Leuven. De inwoners weten op die manier wanneer de Buurtkar langskomt in hun straat. De route doet bij voorkeur de meest afgelegen wijken aan. Het fruit en de groenten komen van lokale boeren. In de Buurtkar kan ook een aantal basisproducten van de sociale kruidenier worden gekocht."

Het stadsbestuur weet niet altijd welke noden er bij senioren leven. Door de Buurtkar kan het stadsbestuur de vinger aan de pols houden en beter inspelen op de noden die zo ter sprake komen.

Hilde Van Wichelen bezocht samen met Mie Willemse van GroenPlus, de seniorenbeweging van Groen, de Buurtkar in Bornem. Mie Willemse : "Zo'n Buurtkar spreekt me echt aan. Je kunt er verse groenten en fruit kopen, recht van de boer en in je eigen straat. Je komt het huis uit, je kunt zelf je producten kiezen en je kunt een babbeltje slaan met de andere klanten, jong en oud. Op die manier versterkt de Buurtkar het buurtgevoel. Je kunt er ook allerlei folders met basisinformatie over wonen, ontspanning, financiële steun, gezondheid ? vinden. Zo kun je op een laagdrempelige manier hulp krijgen bij de vragen waar je mee zit."

In Bornem is de Buurtkar een succes. Dagelijks bereikt de Buurtkar heel wat senioren en de sociale impact is duidelijk voelbaar, zeggen de initiatiefnemers. Daarom vraagt Groen het stadsbestuur om ook in Leuven met een Buurtkar te starten.

Hilde Van Wichelen