Burgers schrijven mee aan de toekomst van de planeet

21 April 2023

Burgers schrijven mee aan de toekomst van de planeet

"Willen we onze stad klimaatneutraal maken, dan zullen we heel de stadsgemeenschap nodig hebben. Met Warm Alarm toont de cultuursector alvast een sterk engagement voor het klimaat.” - David Dessers

Leuven, 20 april 2023 - Vandaag gaat het festival Warm Alarm in Leuven van start met als centrale vraag: hoe kunnen we bouwen aan een veerkrachtige en duurzame samenleving? Het festival biedt nog tot en met zondag 23 april een breed scala aan activiteiten, zoals inspirerende voorstellingen, boeiende lezingen, verrassende expo's, interessante workshops en indrukwekkende documentaires. Nieuw dit jaar is de brieventsunami gericht aan de klimaatministers waarbij burgers hun stem laten horen.

"Kunst en cultuur verrassen en ontroeren, zorgen voor troost en vreugde en doen ons denken, dromen én actie ondernemen. Zo ook op Warm Alarm waar – naar het voorbeeld van Louis Paul Boon - schrijvers, muzikanten en theatermakers 4 dagen schoppen tot we een klimaatgeweten hebben. Warm Alarm wil ons op een creatieve wijze inspireren en motiveren en zo de stem van burgers luider laten klinken in het klimaatdebat", zegt Leuvens schepen van cultuur Bert Cornillie.

"Willen we onze stad klimaatneutraal maken, dan zullen we heel de stadsgemeenschap nodig hebben. Met Warm Alarm toont de cultuursector alvast een sterk engagement voor het klimaat. Heel wat gekende artiesten schreven brieven aan de Belgische klimaatministers. Enkele van hen zullen die brieven ook live voorstellen. Maar er gaat ook een sterke sensibiliserende kracht uit van het programma van Warm Alarm. Leuvenaars kunnen genieten van straffe voorstellingen en boeiende activiteiten. En ze zullen ook zelf brieven richten aan de klimaatministers. Zo versterkt Warm Alarm het klimaatengagement in onze stad”, vertelt Leuvens schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers.

Brieventsunami

Een opvallende actie tijdens deze editie is de brieventsunami: Warm Alarm roept iedereen op om zijn of haar stem te laten horen door een brief te schrijven naar de vier Belgische klimaatministers. Tien artiesten zorgden voor de tekst van die brieven. Ze benadrukken elk op hun eigen manier de urgentie van de klimaatactie. Onder andere cabaretier Wouter Deprez, dichter Delphine Lecompte en acteur Peter De Graef kloppen luid op tafel met hun brief. Auteur Joke van Leeuwen en presentatrice Gloria Monserez maakten een tekening met een niet mis te verstane boodschap. Kinderboekenschrijfster Mathilda Masters schreef zelfs enkele brieven op maat van kinderen.

De brieven kunnen verstuurd worden tijdens het festival vanuit een prachtige plantenpop-upcafé van Spore Nursery in de Leuvense Schouwburg. Er zullen ook enkele brievenschrijvers live hun brief komen voorlezen.

Auteur Koen Peeters las zijn brief donderdagochtend voor met zijn kleindochter op de arm. Hij roept daarin de politici op om de wereld te bekijken met een kind op de arm, of nog beter op de schouders: zodat ze ver genoeg in de toekomst kunnen kijken, over de volgende verkiezingsdatum heen.
​​
​Theatermaker Sara Vertongen, componist en voormalig directeur van De Munt Bernard Foccroulle, Mathilda Masters en Delphine Lecompte komen hun brieven de komende vier dagen live voorstellen. Circusschool Cirkus in Beweging zorgt tussendoor voor verrassingsacts.
​​
​Je kan de brieven versturen vanuit de Schouwburg van donderdag 20 tot en met zondag 24 april, tussen 08:00 en 20:00 uur. Maar je kan zeker ook van thuis uit een brief via mail versturen. De tien brieven zijn te vinden op www.warmalarm.be.