Breng erfgoed terug in het straatbeeld

28 Juli 2017

Met lelijke plekken kun je ook leuke dingen doen, waardoor ons erfgoed nog iets meer in de kijker komt. Raadslid Toon Toelen geeft het voorbeeld in het stadspark. In het stadspark, nabij de oude toren, staat een lelijke elektriciteitskast. Toon Toelen maakte daarvan een interessante aandachtstrekker door er een oude prent op te kleven. Daarop staat de toren uit de stadsmuur afgebeeld omstreeks 1850. Toon Toelen (gemeenteraadslid): "De oude stadspoort wordt vaak gefotografeerd. Onlangs zag ik toeristen sukkelen om een mooie foto te nemen omdat deze lelijke elektriciteitskast in de weg stond. Zo kwam ik op het idee om die cabine aan het zicht te onttrekken met een sticker. En als historicus koppelde ik dat meteen aan een manier om het erfgoed in herinnering te brengen. Ik hoop dat dit voorbeeld navolging krijgt. Met dit idee kan men ongetwijfeld ook op heel wat andere plekken origineel aan de slag. Ik roep de Leuvenaars op om hier werk van te maken. Van de stadsbestuur verwacht ik dat het zulke initiatieven faciliteert."

De zelfklever toont een tekening van dezelfde locatie, zowat 150 jaar geleden. Bovenop de stadspoort staat een volwassen boom.

"De ruïne werd in 1978 beschermd als monument. Ik had geen idee dat die toren toen ook al een eeuw lang overgroeid was door struiken en bomen. Daarover werd jarenlang geklaagd tot de geslaagde restauratie in 2015. Wel een beetje jammer dat ze toen vergeten zijn om die elektriciteitskast weg te nemen," aldus Toon Toelen.

Toon Toelen, gemeenteraadslid

Info over de oude prent: Emile Puttaert, Toren van de eerste ringmuur (in het Sint-Donatuspark) te Leuven, 2e helft 19e eeuw, lithografie op papier, M - Museum Leuven, inv. LP/90