Blue-bike breidt elektrisch aanbod verder uit in Leuven

29 Augustus 2024

Blue-bike breidt elektrisch aanbod verder uit in Leuven

"We breiden het aanbod elektrische Blue-bikes uit tot 56 fietsen verspreid over zeven locaties in het stadscentrum en nabij werkplekken. Je kan ze bovendien ook inleveren op een andere locatie met elektrische Blue-bikes in Leuven." - David Dessers

Sinds december 2023 kun je aan het station van Leuven elektrische Blue-bikes ontlenen. Het aanbod breidt nu uit tot 56 e-bikes verspreid over meerdere locaties in de stad. Voortaan kun je de e-bikes niet alleen aan het station van Leuven ontlenen, maar ook op zes andere locaties in het stadscentrum en nabij werkplekken. Bovendien kun je de fietsen op de ene standplaats ontlenen en op een andere inleveren (het zogenaamde back-to-many-systeem). Zo bieden stad Leuven en Blue-Mobility aan de vele pendelaars en bezoekers een aantrekkelijk alternatief voor de wagen.

De Blue-bike is erg populair in Leuven. Nergens in België wordt de blauwe deelfiets zo vaak ontleend als in Leuven en het Blue-bikepunt aan het station van Leuven is het populairste uitleenpunt in België.

"De Leuvenaar, maar ook de pendelaar en de bezoeker, vindt duidelijk de weg naar de blauwe deelfiets. Eind vorig jaar breidden we als eerste stad in België het aanbod uit met 15 elektrische deelfietsen aan het station van Leuven", vertelt schepen van mobiliteit David Dessers. "Nu gaan we nog een stapje verder. We breiden het aanbod elektrische Blue-bikes uit tot 56 fietsen verspreid over zeven locaties in het stadscentrum en nabij werkplekken. Die plekken zijn zo gekozen dat interessante werkplekken met elkaar, het centrum en het station verbonden worden. En wat meer is: je hoeft de fietsen niet terug te brengen naar de locatie waar je ze hebt uitgeleend. Je kan ze ook inleveren op een andere locatie met elektrische Blue-bikes in Leuven. We maken zo werk van een fijnmazig deelfietsensysteem."

"Met deze uitbreiding willen we onze gebruikers nog meer flexibiliteit bieden", zegt Stefaan Butaye, algemeen directeur bij Blue-Mobility. "We hopen de Leuvenaar en de pendelaar aan te moedigen om nog vaker de fiets te nemen in plaats van de auto. Deze uitbreiding van onze dienstverlening is een belangrijke stap in onze missie om duurzame mobiliteit nog toegankelijker te maken."

Waar staan de e-bikes? ​

​De fietsen staan op strategische locaties voor woon-werkverkeer of voor werkverplaatsingen binnen Leuven. "We richten ons met dit aanbod in de eerste plaats op pendelaars. Je kan bijvoorbeeld met de trein tot het station van Leuven sporen, er een elektrische Blue-bike ontlenen en zo comfortabel naar het bedrijventerrein van Haasrode fietsen. Je kan de fiets er achterlaten en ’s avonds een andere e-bike oppikken om terug te fietsen", aldus Dessers.

Je vindt de elektrische Blue-bikes aan

  • het Hoppinpunt Researchpark Haasrode II (aan bushalte Siemens)
  • de bushalte Haasrode UCLL
  • het Hoppinpunt Rector De Somerplein
  • het Hoppinpunt Parking Vaartkom
  • de Kapeldreef in Heverlee (nabij de bushalte Campus Arenberg)
  • het Wetenschapspark (Gaston Geenslaan in Heverlee)
  • aan het station van Leuven.

Alle 56 fietsen zijn circulair. Ze zijn samengesteld uit gebruikte fietsen en aan het einde van hun levensduur kunnen ze zelf hergebruikt worden.

Blue-mobility kiest voor sociale economieondernemingen als servicepartner voor de fietsen. Voor Leuven is dat VELO vzw. “Onze medewerkers staan al jaren in voor het onderhoud, herstel en de batterijwissels van de deelbakfietsen van Cargoroo in Leuven. Dankzij de duurzame samenwerking tussen Blue-Mobility en sociale economieondernemingen voor onderhoud en herstel van de gekende Blue-bikes, kunnen onze medewerkers nu ook ervaring opdoen met gelijkaardig werk in een back-to-many systeem. We kiezen er daarbij voor om de nodige herverdeling van de Blue-bikes maximaal te doen met een fietstrailer in plaats van met een bestelwagen”, aldus Dries Janssens, directeur van VELO.

Hoe werkt het?

​Om gebruik te kunnen maken van de fietsen moet je lid zijn van Blue-bike. Dat kan voor 12 euro per jaar. Voor een elektrische deelfiets betaal je 2 euro per 30 minuten, met een maximum prijs van 7 euro voor de eerste 24 uur. Je ontgrendelt de fiets met de Blue-bike app.
Speciaal aanbod voor bedrijven
​Om bedrijven te motiveren om hun werknemers warm te maken voor de elektrische fietsen, biedt Blue-mobility een gratis lidmaatschap aan aan werknemers voor één jaar, ter waarde van 12 euro. Leuvense bedrijven met interesse kunnen zich aanmelden via [email protected].

Naast de elektrische deelfietsen blijven de huidige 200 niet-elektrische Blue-bikes aan de stations van Leuven, Heverlee en Wijgmaal behouden. De niet-elektrische Blue-bikes moet je wel terugbrengen naar de ophaalplek. Anders betaal je extra.

 

De stad kan voor dit initiatief rekenen op Europese steun via het Interreg-project ShareDiMobiHub. De circulaire e-bikes kwamen tot stand in het kader van het BBBC-project (Belgium Builds Back Circular), gefinancierd door het Europese fonds 'Next Generation EU'. De circulaire aanpak van Blue-bike betekent dat bestaande Blue-bikes zijn omgebouwd tot elektrische varianten, met behoud van het vertrouwde design en functionaliteiten.