Stad Leuven en OH Leuven organiseren blindentribune voor topontmoeting tegen Union
21 November 2024
"Mensen met een handicap moeten zoveel mogelijk volwaardig kunnen deelnemen aan activiteiten in onze stad, als deelnemers en als toeschouwers. Gezien het succes en de groeiende vraag moeten we dergelijke initiatieven de komende jaren zeker verder uitrollen." - Lies Corneillie
Tijdens de wedstrijd OH Leuven – Union Sint Gillis op 24 november in het King Power at Den Dreef Stadion organiseert OH Leuven, samen met de stad Leuven, voor de tweede maal een blindentribune voor blinde en slechtziende supporters van OH Leuven. Zij krijgen via een hoofdtelefoon uitgebreide commentaar bij de wedstrijd. Zo kunnen ook zij de wedstrijd van hun favoriete club van dichtbij meemaken en proeven van de geweldige sfeer in het stadion. Daarnaast organiseert de stad nog tot mei volgend jaar samen met VeBeS lessenreeksen torbal en showdown voor mensen met een visuele beperking.
Voor de organisatie van de blindentribune wordt samengewerkt met Inter, het Vlaams expertisecentrum rond toegankelijkheid en hun commentatoren. Blinde en slechtziende toeschouwers luisteren mee via een hoofdtelefoon. De commentaar bevat details zoals de positie van de bal en de spelers op het veld, uitgebreide info over de fases, beschrijving van emoties in het King Power at Den Dreef Stadion en de reacties van de spelers. Zo beleven ook zij de wedstrijd op een unieke manier.
"Als stad zijn we vragende én steunende partij voor sportinitiatieven die mensen met een beperking in de kaart spelen", vervolgt schepen van sport Johan Geleyns. "Na het succes van de eerste blindentribune op OH Leuven twee jaar geleden komt er nu een tweede editie, en hopelijk nog veel meer in de nabije toekomst. In Leuven moet iedereen van sport kunnen genieten. Voor mensen met een visuele beperking rollen we samen met partners steeds meer activiteiten uit. Zowel aan de zijlijn, met de blindentribune tegen Union, maar evengoed op het sportveld zelf, via G-sport specifiek voor deze doelgroep."
"Mensen met een handicap moeten zoveel mogelijk volwaardig kunnen deelnemen aan activiteiten in onze stad, als deelnemers en als toeschouwers. Gezien het succes en de groeiende vraag moeten we dergelijke initiatieven de komende jaren zeker verder uitrollen", aldus schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. Het aanbod van de blindentribune is gratis voor de visueel beperkte persoon en één begeleider. Inschrijven is verplicht. Je kan hiervoor contact opnemen met [email protected].
Lessenreeks 'Sporten met een visuele beperking'
Nog tot mei organiseert de stad, in samenwerking met Vereniging van Blinden en Slechtzienden Licht en Liefde vzw (VeBeS), een lessenreeks torbal en showdown. Showdown is een toegankelijk en snel tafelspel, vergelijkbaar met tafeltennis, waarbij spelers aan weerszijden van een tafel staan en proberen een rinkelende bal met een bat in het doel van de tegenstander te slaan. Torbal is een teamsport voor mensen met een visuele beperking, waarbij spelers geblinddoekt proberen een met belletjes gevulde bal onder drie gespannen touwen door in het doel van de tegenstander te rollen.
"Twee keer per maand kunnen personen vanaf 14 jaar met een visuele beperking op vrijdagavond deelnemen aan een initiatie torbal en/of showdown in het sportcomplex Kessel-Lo", zegt Stijn Moons van Netwerk Licht en Liefde. "Maar ook ziende personen zijn meer dan welkom. Om deelnemers te begeleiden, om de unieke sporten zelf te ontdekken/spelen, of om zelfs trainer of scheidsrechter te zijn. De sporten lenen zich er perfect toe om samen te spelen."
De eerste les is gratis. Inschrijven is verplicht, en kan voor één of meerdere lessen. Meer informatie vind je op www.leuven.be/lessenreeks-sporten-met-een-visuele-beperking.