Betaalbare en gezonde voeding op school!

29 November 2023

Betaalbare en gezonde voeding op school!

"Het is echt fijn om te zien dat iets waar we als Groen voor geijverd hebben, nu ook in de praktijk vorm krijgt. Al elf Leuvense basisscholen bieden nu voeding aan op school, dankzij steun van de stad Leuven." - Eva Platteau

Wat als kinderen zouden kunnen genieten van een gezonde en betaalbare maaltijd op school? Die vraag stelden Eva Platteau en Hilde Van Wichelen zich als gemeenteraadslid van de oppositie in de vorige legislatuur. Groen stelde toen voor dat de stad scholen zou ondersteunen om betaalbare maaltijden aan te bieden. Want voor Groen is het duidelijk: gelijke kansen beginnen op school. Door kinderen gezonde maaltijden aan te bieden op school, kunnen we een grote impact hebben op de gezondheid en op de leerprestaties.

Vandaag werkt stad Leuven samen met Rikolto aan gezonde, duurzame en toegankelijke voeding in de Leuvense scholen. ​Voortaan geeft de stad ook financiële steun aan scholen voor een eigen gekozen voedingsproject. In de ene school kan dat soep zijn, in de andere school ontbijt, fruit, of een warme maaltijd. Het moet betaalbaar zijn voor alle kinderen, en daarom krijgen scholen met veel kinderen uit arme gezinnen ook meer budget.

Eva Platteau (gemeenteraadslid): "Het is echt fijn om te zien dat iets waar we als Groen voor geijverd hebben, nu ook in de praktijk vorm krijgt. Al elf Leuvense basisscholen bieden nu voeding aan op school, dankzij steun van de stad Leuven. Gezien de vele opdrachten die scholen hebben, is dit een extra aanbod van de school dat zeker onze steun verdient, want dit heeft een grote positieve impact op kinderen en gezinnen."

Partner Rikolto zorgt voor de begeleiding bij de opstart van het project in kader van hun werking GoodFood@School. Ann Li (gemeenteraadslid): "Rikolto geeft advies over hoe scholen kunnen samenwerken et lokale partners die ook duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Zo werken een aantal scholen met het lokaal distrubitieplatform Kortom om groenten en fruit aan te kopen bij lokale boeren. Groen is blij dat de korte keten een deel is van dit verhaal."

Groen pleit wel voor meer structurele middelen vanuit Vlaanderen voor betaalbare en gezonde voeding op school. Eva Platteau: "De stad Leuven doet extra inspanningen, net zoals ze ook doet voor kinderopvang, maar eigenlijk zou dit in heel Vlaanderen moeten worden gedaan. We hopen dat de volgende minister van onderwijs meer aandacht zal hebben voor gezonde voeding op school."