Alleen nog ‘faire’ natuursteen op Leuvense straten en pleinen

13 Juni 2016

Vorig jaar kwam in het nieuws dat heel wat kasseien die in onze steden gebruikt worden, ook in Leuven, gemaakt worden door kinderhanden in illegale groeves. Groen vraagt van het stadsbestuur een sterker engagement om ervoor te zorgen dat die natuursteen niet meer zal gebruikt worden in onze stad. Er was terecht veel verontwaardiging vorig jaar, toen dat veel kasseien die we in onze steden gebruiken sociaal en ecologisch niet verantwoord zijn. We stelden hierover eerder al vragen aan de betrokken schepen, en toen was het antwoord dat er weinig of niets te doen is vanuit een lokaal bestuur.

De Standaard uitbracht

Ondertussen zijn we een jaar verder en is er vooral in Gent hard verder gewerkt op dit dossier. Speciale gemeenteraadscommissies werden georganiseerd en op 23 mei keurde de gemeenteraad een motie goed waarin men aan de stad vraagt het nodige te doen opdat de natuursteen die in de toekomst nog gebruikt zal worden sociaal en ecologisch verantwoord is.

David Dessers (gemeenteraadslid): "Onze collega's in Gent hebben het dossier in twee speciale themacommissies grondig onderzocht. Daaruit bleek dat je als stadsbestuur toch enkele sleutels in handen hebt om meer 'faire' natuursteen te krijgen. Zo is het belangrijk om vroeg in het ontwerpproces zoveel mogelijk vast te leggen dat men duurzame materialen wil gebruiken. Daar zou men dan ontwerpers, studiebureaus en dienstverleners van moeten overtuigen. Sociale en ecologische criteria zouden in de bestekken moeten komen, en zouden ook zoveel mogelijk afdwingbaar moeten zijn. Vanuit Gent komt de oproep dat verschillende steden samen zouden werken aan gedeelde criteria. Samenwerking is ook nodig om internationaal audits te laten uitvoeren die de toestand ter plekke kunnen controleren. Wij zullen nu voorstellen dat er ook in Leuven een speciale gemeenteraadscommissie wordt georganiseerd over dit thema. We zouden daar de collega's uit Gent willen uitnodigen. Bedoeling is dat we na die commissie een gezamenlijk voorstel van verschillende partijen kunnen indienen op de gemeenteraad."

David Dessers, gemeenteraadslid