Leuven vraagt aandacht voor problematiek mensenhandel
29 Juli 2024
"Met dit initiatief willen we Leuvenaars meer bewust maken van de problematiek en tot actie inspireren om dit onrecht te helpen stoppen. Mensenhandel is een misdaad die mensen hun rechten ontneemt, hun dromen ruïneert en hen van hun waardigheid berooft." - Lies Corneillie
Morgen vraagt stad Leuven aandacht voor de problematiek van mensenhandel. De torenspits van Sint-Maartensdal wordt in het blauw verlicht en een vlag van de Blue Heart Campaign wappert aan het stadskantoor. Het blauwe hart op de vlag is het internationale symbool van de strijd tegen mensenhandel en van de solidariteit met de slachtoffers ervan. Zo geeft Leuven, net als heel wat steden wereldwijd, mee ruchtbaarheid aan de Werelddag tegen Mensenhandel op 30 juli.
"Met dit initiatief willen we Leuvenaars meer bewust maken van de problematiek onder het motto 'heb een hart voor slachtoffers van mensenhandel'. Als Mensenrechtenstad willen we hen ook sensibiliseren en tot actie inspireren om dit onrecht te helpen stoppen. Mensenhandel is een misdaad die mensen hun rechten ontneemt, hun dromen ruïneert en hen van hun waardigheid berooft", vertelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie.
Voor het eerst wordt de torenspits van Sint-Maartensdal blauw verlicht. "Sinds de restauratie bestaat de mogelijkheid om de torenspits op te lichten. Daar maken we graag gebruik van om aandacht te vragen voor de problematiek van mensenhandel", aldus Corneillie. Op een pancarte onder de vlag aan het stadskantoor kunnen voorbijgangers meer lezen over dit initiatief. "We moedigen iedereen aan om een foto te maken met de vlag, de pancarte of de blauw verlichte torenspits en om die foto te posten op sociale media met de hashtag #EndHumanTrafficking. Zo kunnen ze zich uitspreken tegen mensenhandel en tonen ze zich solidair met slachtoffers, hier in België maar ook wereldwijd. Wie meer informatie wil of een pin met het blauwe hart wil opspelden, kan op dinsdag 30 juli van 11 tot 16 uur terecht aan de stand van PAG-ASA op het Martelarenplein", alsnog Corneillie.
Sarah De Hovre, directeur van vzw PAG-ASA die al 30 jaar slachtoffers van mensenhandel opvangt en begeleidt, hoopt dat de campagne kan helpen om burgers bewust te maken dat ook zij een rol kunnen spelen om slachtoffers te helpen: "Helaas blijft mensenhandel een reëel probleem in België, ook in regio Leuven. Het is belangrijk om als burger alert te blijven voor mogelijke signalen en je ogen open te houden. Je merkt op dat een arbeider op een bouwwerf blijft slapen? Je ziet dat de inwonende huisbediende bij je buren nooit alleen het huis uit mag? Je stelt vast dat de afwasser in je lievelingsrestaurant 7 dagen op 7 daar aan het werk is? Je bezoekt een sekswerker en merkt op dat ze helemaal bont en blauw geslagen is? Dat zijn allemaal tekens dat er mogelijks iets niet klopt in de werksituatie van deze persoon. Neem dan gerust contact met ons om erover te praten zodat we indien nodig hulp kunnen bieden aan de persoon."
Onder de radar
Mensenhandel is een fenomeen dat alle landen in de wereld treft, ook België. In België werd het aantal slachtoffers in 2023 op 11.000 geschat, maar werden minder voorvallen van mensenhandel opgemerkt en geregistreerd. In 2022 werden er 340 inbreuken inzake mensenhandel vastgesteld door de politiediensten. Het fenomeen kan verschillende vormen aannemen, maar gaat steeds gepaard met - voornamelijk seksuele of economische - uitbuiting. Daarbij komen slachtoffers in vernederende en mensonterende omstandigheden terecht. Het zijn vrouwen, mannen en kinderen die worden uitgebuit in de prostitutie, gedwongen criminaliteit, bedelarij of orgaanhandel of gedwongen arbeid.
Meldpunt en hulp
Een groot deel van de slachtoffers blijft onder de radar, slechts een klein deel vindt zijn weg naar gespecialiseerde centra voor opvang en begeleiding. Op de website www.stopmensenhandel.be kunnen slachtoffers, maar ook mensen die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving, melding maken of in contact komen met gespecialiseerde hulpcentra. Je kan ook 24u/7d gratis en vertrouwelijk terecht bij PAG-ASA op het nummer 02 511 64 64. In geval van gevaar bel je 101.
Wereldwijde campagne
30 juli is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot 'Werelddag Tegen Mensenhandel'. De stad Leuven geeft met deze actie voor de vierde keer gevolg aan de oproep van de federale overheid, het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en de centra voor slachtoffers van mensenhandel. Het is een wereldwijde campagne die de problematiek van mensenhandel duidelijker naar voren schuift om zo te kunnen optreden tegen daders en slachtoffers te kunnen opvangen. België is sinds 1995 een pionier in de strijd tegen mensenhandel.