Leuven verhuurt 19 bijkomende budgethuurwoningen

01 December 2023

Leuven verhuurt 19 bijkomende budgethuurwoningen

"We voorzien zelf in een eigen aanbod betaalbare huurwoningen. De huurprijs ligt 20% lager dan de marktprijs." - Lies Corneillie

AG Stadsontwikkeling Leuven brengt opnieuw budgethuurwoningen op de markt. De huurprijs van deze woningen ligt 20% lager dan de marktprijs. De woningen zijn bedoeld voor alleenstaanden en gezinnen die over onvoldoende financiële middelen beschikken om een kwalitatieve woning te kopen of te huren op de private markt. Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen tot en met 31 december 2023. Op 13 en 16 december zijn er kijkdagen. De komende jaren wil AG Stadsontwikkeling Leuven 200 betaalbare woningen verhuren.

"Op verschillende manieren proberen we het recht op wonen voor iedereen in deze stad te realiseren. Er is daarbij een belangrijke rol weggelegd voor AG Stadsontwikkeling Leuven. Het autonoom gemeentebedrijf kreeg bij het begin van deze bestuursperiode een nieuwe rol toebedeeld en werd als het ware de projectontwikkelaar van de stad. De focus kwam te liggen op het uitvoeren van het stedelijk woonbeleid en het beheer van het woningpatrimonium van stad Leuven. Het accent ligt daarbij op de huurmarkt, waarbij we zelf ook voorzien in een eigen aanbod betaalbare huurwoningen, de zogenaamde budgethuurwoningen", vertelt Lies Corneillie, voorzitter van AG Stadsontwikkeling Leuven.

"In december vorig jaar brachten we de eerste twintig budgethuurwoningen op de markt. Er waren toen heel wat kandidaten voor deze woningen. De maanden erna kwamen er nog tien woningen bij. Nu brengen we opnieuw 19 budgethuurwoningen op de markt. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu kandidaat stellen. Met de verschillende projecten die nu in voorbereiding zijn, kunnen we tegen 2025 200 budgethuurwoningen aanbieden", gaat Lies Corneillie verder.

VIVID

De woningen bevinden zich in residentie VIVID aan de Vaartkom en hebben twee slaapkamers. Voor de meeste appartementen betaal je tussen 830 en 930 euro per maand. Voor twee iets grotere appartementen tussen 980 en 1.020 euro. Omdat de woningen in VIVID gloednieuw zijn, zeer centraal gelegen en energiezuinig zijn, ligt de prijs van de budgethuurwoningen in VIVID iets hoger dan die van andere budgethuurwoningen, maar nog altijd 20% goedkoper dan vergelijkbare projecten op de private markt. Op woensdag 13 en zaterdag 16 december organiseert AG Stadsontwikkeling Leuven kijkdagen in residentie VIVID. Geïnteresseerden kunnen zich voor de kijkdagen inschrijven via de website van de stad.

Voor wie

De budgethuurwoningen zijn bedoeld voor alleenstaanden en gezinnen die over onvoldoende financiële middelen beschikken om een kwalitatieve woning te verwerven of te huren op de private markt. Sommige kandidaat-huurders kunnen op de wachtlijst staan voor een sociale woning. “We richten ons met dit aanbod op mensen voor wie het moeilijk is om het recht op wonen zelfstandig te realiseren. Zij krijgen zo de mogelijkheid om hun leven uit te bouwen vanuit een betaalbare en kwalitatieve huurwoning op korte of lange termijn", aldus Corneillie. Op termijn kan dit eigen aanbod de druk op de sociale huisvesting en private huurmarkt doen afnemen.

Je kandidaat stellen

Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 31 december 2023 kandidaat stellen op de website van de stad. Er zijn enkele voorwaarden en criteria waar kandidaten aan moeten voldoen. Zo mag je belastbaar jaarinkomen als alleenstaande zonder kinderen niet hoger zijn dan 38.470 euro. Voor alle andere gezinssamenstellingen ligt de grens op 48.087 euro (laatst gekende gezamenlijk belastbaar jaarinkomen), verhoogd met 2.463 euro voor iedere bijkomende persoon ten laste. Een puntensysteem bepaalt je rangschikking in de kandidatenlijst. Als je een band met Leuven hebt omdat je er bijvoorbeeld al woont of werkt, maak je meer kans op een budgethuurwoning. 

Wie een volledige kandidatuur indient en aan de voorwaarden voldoet, komt op de kandidatenlijst te staan. Als er meer kandidaten dan woningen zijn, neemt AG Stadsontwikkeling Leuven contact op met de eerstvolgende kandidaten zodra er nieuwe budgethuurwoningen bij komen.