15e Autovrije Zondag ondanks kwakkelweer groot succes

28 Augustus 2023

15e Autovrije Zondag ondanks kwakkelweer groot succes

"Het was weer een mooie afsluiter van de zomervakantie, boordevol activiteiten en sfeer. Met 2.000 koninginnen en koningen die over de ring fietsten, kunnen we trouwens gerust spreken van een klinkend succes voor de tweede editie van deze activiteit." - David Dessers

Gisteren vond de 15e editie plaats van Autovrije Zondag. De autovrije ruimte binnen de ring én op de binnenring werd ook nu weer gretig gevuld met tientallen activiteiten, met animatie, infostands, terrasjes en natuurlijk duizenden blije mensen. Die laatsten lieten zich alvast niet afschrikken door enkele buien. Voor de tweede editie van King of the Ring, een onbezorgde fietstocht over de volledige Leuvense binnenring, brak de zon zelfs helemaal door. De fietstocht kon rekenen op maar liefst 2.000 enthousiaste fietsers. De zestig speelstraten in en rond de binnenstad maakten het autovrije verhaal compleet.

"Het was weer een mooie afsluiter van de zomervakantie, boordevol activiteiten en sfeer", blikt schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid David Dessers tevreden terug. "Ik ben blij met de extra aandacht rond het thema van inclusieve mobiliteit. Het rolstoelparcours aan het station heeft heel wat mensen de ogen geopend. En de speciale fietsers, met riksja's, duofietsen, bakfietsen en tandems stonden fier en talrijk aan de start van de King of the Ring. Met 2.000 koninginnen en koningen die over de ring fietsten, kunnen we trouwens gerust spreken van een klinkend succes voor de tweede editie van deze activiteit. Het rollatortreffen aan Bibliotheek Tweebronnen had jammer genoeg minder succes. Waarschijnlijk heeft het kwakkelweer de senioren thuisgehouden. Jammer, maar hopelijk vinden ze volgend jaar terug de weg naar Autovrije Zondag. Dan maken we er opnieuw een feestelijke dag van voor iedereen."

Divers aanbod aan activiteiten

​De rommelmarkt en de tweedhandsfietsenmarkt op de Bondgenotenlaan, de salsadans op het Martelarenplein en de infostands aan de Grote Markt zijn intussen vaste waarden. Maar ook de buurtfeesten en de speelstraten nemen elk jaar in aantal toe. De acht straatfeesten en zestig speelstraten zowel in als buiten het centrum gaven een extra, autovrije glans aan deze editie. In het Sluispark lokten de Lacrosse-demonstraties en de initiaties salsadansen heel wat volk.

King of the Ring ​

Met 2.000 fietsers hebben de mensen ook massaal de weg gevonden naar de nieuwe startlocatie van King of the Ring. Opvallend ook veel Cargoroo bakfietsen en Blue-bikes in het peloton dit jaar. De promoacties waarmee je gratis kon meerijden met een Cargoroo en de gratis drinkbus bij een Blue-bike vielen duidelijk in de smaak bij de deelnemers.

"De invloed van Autovrije Zondag mag je niet onderschatten. Op dagen zoals deze leren mensen de voordelen van een autovrije stad echt kennen", zegt Sanne Vanderstraeten, projectleider bij Mobiel 21. "We konden de stad terug aan haar bewoners geven. Mensen beleven hun stad, hun straat, hun wijk helemaal anders en dat werd duidelijk gesmaakt. Want tot 18 uur, en nog wat langer op sommige plaatsen zoals het Martelarenplein, haalden mensen alles uit hun Autovrije Zondag. Her en der hoorden we zelfs stemmen opgaan om elk jaar een paar extra Autovrije Zondagen te organiseren. Het klopt dat niet alle autovrije straten bruisten van de activiteit. Maar een rustige, autovrije straat is evenveel waard als een straat vol activiteiten. En in heel wat straten namen buren wel het initiatief om iets te doen. Al was het maar gewoon een stoel en een tafel op straat zetten voor een gezellige babbel. Het is fijn dat er plaats is voor dat soort spontaniteit."