Proefproject Brussel voor beperkt door rood rijden door fietsers zou ook in Leuven moeten kunnen

19 Juni 2012

  Op maandag 18 juni werd in Brussel, mee op initiatief van staatssecretaris Bruno De Lille van Groen, een proefproject voorgesteld met de nieuwe verkeersborden B22 en B23. Via dit proefproject, dat loopt tot eind september, wil men op een aantal plaatsen aan fietsers toestaan om door het rood te rijden om zo rechts af te kunnen slaan of rechtdoor te rijden. Groen stelt voor dat Leuven zich kandidaat zou stellen voor een gelijkaardig proefproject in Vlaanderen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voert als eerste in ons land deze maatregel in, die al langer bestaat in Nederland en Duitsland. In het Vlaams Gewest is er nog geen dergelijk proefproject.

Toon Toelen: "Dit is een interessant proefproject. Ook in Vlaanderen zou dit voorstel onderzocht moeten kunnen worden. Wij zouden het goed vinden als in Leuven enkele plekken worden geselecteerd waar voor een aantal maanden met deze borden kan gewerkt worden. Na een grondige evaluatie kan dan nadien beoordeeld worden of het systeem al dan niet kan behouden en uitgebreid worden. Wij stellen voor dat Leuven zich hiervoor kandidaat stelt bij het Vlaams Gewest."

De bewuste borden B22 en B23 worden op de paal van een verkeerslicht aangebracht. Bij een B22 mag een fietser rood of oranje voorbij rijden en naar rechts afslaan. Bij B23 mag de fietser rechtdoor voorbij rood of oranje rijden. Het is een uitzonderingsmaatregel, enkel als er zo'n bord staat, mag men voorbij het rood rijden. En de fietser heeft geen voorrang.

Toon Toelen: "Een concreet voorbeeld van zo'n locatie is de Tiensesteenweg naar Leuven, komende vanaf de Martelarenlaan. Dat is een plaats waar fietsers nu al regelmatig de verkeerslichten negeren om rechts af te slaan."

Toon Toelen, provincieraadslid, 2de plaats gemeenteraadslijst