Leuven is 17 minuten ver van het Noordstation, maar alleen voor de zakenreiziger. Niet voor de asielzoeker!

17 December 2010

Groen! Leuven vraagt dat het OCMW ingaat op de vraag van de regering om een Lokaal Opvang Initiatief (LOI) te starten De opvangcrisis van asielzoekers laat vele mensen niet onberoerd. Wie in Brussel (maar niet alleen daar) rondloopt, vindt ze wel: haveloze mensen die ronddolen, soms met kinderen, in een hoek met een deken, op een matras. Het lijkt wel de derde wereld die we allemaal kennen van de TV-beelden ? alleen het is niet ginder maar hier. Op een kwartier treinen van Leuven leven mensen in mensonwaardige omstandigheden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat geëngageerde mensen hun verantwoordelijk opnemen en ingaan op de oproep van het ACW en andere sociale organisaties. Zij hebben een gezin met drie jonge kinderen die al weken in een vervallen fabriek in Jette slapen, naar hier gehaald. In een appartement van Dijledal in Lolanden konden ze onderdak vinden. Eindelijk een bad en een bed en een beetje warmte. Het heeft echter niet mogen zijn. Dijledal, vermoedelijk bang dat Brusselse asielzoekers hun onderkomen in hun gebouwen zouden zoeken, heeft ze zonder al te veel boe en ba er uit gezet. Gelukkig was er voor het gezin een oplossing in Zoutleeuw in het Lokaal Opvang Initiatief (LOI). Maar de andere asielzoekers mochten terug de trein naar Brussel nemen. Het buurtcomité heeft hun treinkaartjes betaald. Rijmt LOI op Tobback Louis?

Volgens Peter de Roo, verantwoordelijke voor de opvang van asielzoekers, vandaag in de krant, is de piek van de opvangcrisis voorbij want onder meer de OCMW's creëren nog 2.000 opvangplaatsen bij via de LOI's. Bij Fedasil weten ze van nog maar 500 toegezegde plaatsen in de gemeenten. Leuven is daar vooralsnog niet bij.

Louis Debruyne, OCMW-raadslid: "Kleinschalige opvang via een LOI is voor de asielzoekers een betere plaats dan de grootschalige opvang in kazernes. Opvang van asielzoekers is een kerntaak en de bevoegdheid van het OCMW. En niet onbelangrijk ? het kost het de kas van het OCMW niets dankzij de federale bijdrage".

Groen! beseft dat het OCMW van Leuven al grote inspanningen doet voor de asielzoekers. Maar nu de nood hoog is ? de opvangcrisis is nog niet voorbij en de winter is nog lang ? moet Leuven een tandje bijsteken. Groen! vraagt dat het OCMW Leuven ingaat op de vraag van Fedasil en de eerste minister Leterme om een Lokaal Opvang Initiatief in Leuven te starten. Want Leuven is een solidaire stad: de KULeuven bijvoorbeeld is bereid studenten-asielzoekers op te vangen en solidaire Leuvenaars willen zelf een huis voor asielzoekers opstarten.

Eva Brems, volksvertegenwoordiger: "Leuven is een rijke stad. Veel Leuvenaars willen hun steentje bijdragen, en vragen helemaal niet om de opvangcrisis van asielzoekers buiten de stadspoorten te houden. Door een aantal LOI-plaatsen te voorzien en mee in te gaan op het aanbod van de KULeuven en van geëngageerde buurtbewoners, kan het stadsbestuur een krachtig signaal van solidariteit geven".

Louis Debruyne (OCMW-raadslid) en Eva Brems (volksvertegenwoordiger)