9 Jef Peremans

9de plaats

'Ik ben na 12 jaar Brussel terug in Leuven. Terug, want ik ben een geboren en getogen Leuvenaar en erg blij dat ik terug ben. De Brusselse chaos en het in mijn ogen overduidelijke slechte bestuur daar staan in schril contrast met hoe rustig het hier is en hoe goed de zaken geregeld zijn. Ik zie echter ook dat Leuven aan de andere kant misschien wat te lang dezelfde beleidsploeg heeft gehad, dat het hier en daar wat democratischer kan en dat enkele goede (groene) intenties wel wat meer en ambitieuzer zouden mogen zijn. 

Een groene stad is prioritair (en een circulatieplan dus ook), maar daar moet dan toegankelijkheid en een weloverdachte ruimtelijke ordening en verkeersfilosofie aan gekoppeld worden. Dat mis ik wel in Leuven. We zijn op de goeie weg, maar we moeten durven inzetten in nog meer luchtkwaliteit, meer openbaar vervoer, minder auto's en een betere infrastructuur om die auto's dan ook effectief aan de rand van de stad te houden. Aan de andere kant mogen leveranciers en bewoners dan weer niet het leven te zuur gemaakt worden. Zowel op de lange als op de kortere termijn moeten er oplossingen te vinden zijn om onze stad écht autoluw te krijgen. Dat vraagt beleidskeuzes, maar net zo goed een mentaliteitsverandering van ons allemaal. Daar wil ik voor gaan.

En voor cultuur. Niet alleen meer cultuur, maar diverser, meer van onderuit en vooral: met de hele stad. Leuven is nog steeds 2 werelden: die van de Leuvenaars en die van de studenten. Het kan anders. Dankzij mijn rol als programmator van 'Jazz Op Zondag' in het Stukcafé zie ik elke week dat een mix tussen Leuvenaars en (buitenlandse) studenten best kan en vooral bijzonder fijn kan zijn. 

Last but not least denk ik dat Leuven wel 'ns een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen zou kunnen zijn. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat Leuven een progressieve stad mag blijven. Meer zelfs: dat we nog progressiever kunnen besturen en de rest van ons land kunnen tonen dat een links bestuur meer vruchten afwerpt, meer kansen biedt aan iedereen, eerlijker en gezonder is. Want als er één ding is waarvan ik overtuigd is, is het dat wel.'

 

Mail: jef.peremans@gmail.com

 

FILMPJE