45 Magda Aelvoet

45ste plaats

Ik heb het geluk al 74 jaar op deze aarde rond te lopen. Ik groeide op in Steenokkerzeel, een dorp tussen Leuven en Brussel.  Na mijn studies in Leuven (Germaanse filologie en politieke en sociale wetenschappen) werkte ik voornamelijk in Noord-Zuid NGO ‘s tot de politieke microbe mij te pakken kreeg. Samen met mijn levenspartner, Raymond Henrard, kreeg ik vier kinderen, waarvan er eentje een dag na de geboorte overleed. De andere drie hebben ons intussen vijf leuke kleinkinderen bezorgd, waarmee we vele mooie momenten doorbrengen.

Na de eerste Europese verkiezingen in 1979 heb ik samen met enkele anderen de eerste groene groep in Leuven opgericht en ben ik mij meteen ook snel in de landelijke structuren van de groene beweging gaan engageren, die toen werden uitgebouwd.  In 1981 haalde de groene beweging voor het eerst drie verkozenen in het parlement. En bij de daarop volgende lichting in 1985 werd ik voor het eerst senator voor Agalev, onze naam van toen. In de jaren nadien heb ik in de senaat, de kamer, de Vlaamse Raad en het Europese Parlement, in de paars-groene regering en de Leuvense gemeenteraad met plezier en overtuiging het beleid in onze richting beïnvloed.

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen staan we voor een belangrijk kantelmoment in Leuven. Er breekt voor Leuven een nieuw tijdperk aan, waarin de kaarten van de machtsverhoudingen opnieuw geschud worden. In die context wil ik graag mensen aanspreken om de stap naar groen te zetten.  Ik hoor nu vaker mensen zeggen dat het voor hen denkbaar is om voor groen te stemmen. Ze voelen aan dat groen hoopvolle en vernieuwende antwoorden heeft op de uitdagingen waarvoor we nu staan: de overgang naar een koolstofarme  samenleving, de nood aan nieuwe vormen van mobiliteit, de te veroveren meerwaarde van een inclusieve samenleving. Het is immers zo dat Groen sinds jaren poogt deze uitdagingen prioritair op de politieke agenda te krijgen.

Daarom nodig ik hierbij in het bijzonder twijfelende mensen uit deze keer de groene kaart te trekken om voluit de toekomst van mens en planeet, die onlosmakelijk van elkaar afhankelijk zijn, veilig te stellen.

 

Samengevat is mijn oproep:

  • Kies voor een bruisende leefbare stad
  • Kies voor een stad waarin iedereen meetelt en meespeelt
  • Kies daarom met mij voor Groen

 

Mail: aelvoet.magda@telenet.be

 

Filmpje