25 Sofie Van Pelt

25ste plaats  

Samen met mijn man Geert Van Damme en vier kinderen (tussen 14 en 20 jaar) woon ik in Kessel-Lo, in de buurt van het Michottepark. Via ondersteunende pleegzorg vangen we soms ook nog enkele andere kinderen op.

In mijn direct omgeving ben ik actief in de buurtwerking en daar zie ik dagelijks hoe belangrijk het is om je verbonden te voelen in onze samenleving.

Ik werk op de Sociale School Heverlee (UCLL), waar ik toekomstige Sociaal werkers en jeugdprofessionals voorbereid op werken in een superdiverse context (ik geef het vak Intercultureel Werken). Ik begeleid ook studenten, die in het kader van een voortgezette opleiding voor zes maand naar Franstalige Afrikaanse landen vertrekken. Verder ben ik, binnen UCLL, ook projectcoördinator van een project in Benin, dat gefinancierd wordt door de Collibri-foundation (Colruyt).

Sinds 2012 ben ik actief in het bestuur van GroenLeuven en vertegenwoordig ik GroenLeuven in de raad van bestuur van DiversLeuven en Leuvenement.

Mijn belangrijkste rol binnen de ploeg van Groen Leuven ligt meer achter de schermen. Ik voel me meer een verbinder dan een militant.

Leuven is een stad die vandaag veel potentieel toont. Een mooie stad, met een rijk erfgoed en een brede waaier van mensen, die fijn samenleven. Maar Leuven is nog te braaf, te voorzichtig.

Ik geloof dat Leuven meer durf en meer lef kan tonen door écht in te zetten op duurzaam samenleven. Ik ben ervan overtuigd dat Leven meer en beter in dialoog kan gaan met de mensen die er wonen:

  • door de publieke ruimte zo te organiseren dat ontmoeting en uitwisseling voor iedereen vanzelfsprekend kan zijn;
  • door buurten en mensen echt aan te spreken en meer verantwoordelijkheid te geven in de beslissingen die genomen worden;
  • door in te zetten op een sterk openbaar vervoer om de mobiliteit in en rond het centrum te versterken;
  • door extra aandacht te tonen voor armoedebestrijding en betaalbaar wonen in onze stad en iedereen een plek te gunnen.

Het programma van Groen voor Leuven bevat sterke voorstellen die antwoorden bieden op deze grote uitdagingen, waar onze stad mee worstelt.

Leuven heeft meer Groen nodig, niet alleen op de pleinen en langs het asfalt, maar in de kern van het stadsbestuur, zodat de stad haar ongelooflijke potentieel kan ontplooien en daadwerkelijk de stap naar een duurzame toekomstgerichte voorbeeldstad durft te zetten.

 

FILMPJE